Președintele de peste Prut a declarat miercuri că guvernul de la Chișinău a renunțat la practica din trecut de a se umili în fața Kremlinului. În schimb, acum acordă prioritate apărării intereselor cetățenilor moldoveni și vorbește cu sinceritate. Ea a subliniat că Republica Moldova nu va mai tolera să fie „batjocorită” de Rusia și va aborda în mod deschis presiunea exercitată de Moscova asupra Chișinăului.

„Moscova arată în continuare lipsă de respect faţă de cetăţenii Republicii Moldova, dar guvernarea de la Chişinău, care îi reprezintă pe cetăţenii Republicii Moldova, nu se mai umileşte aşa cum s-a întâmplat în trecut în faţa Kremlinului, ci apără interesele cetăţenilor şi spune lucrurilor pe nume”, a afirmat Maia Sandu în cadrul emisiunii „Puncte de reflecţie” de la postul de radio Vocea Basarabiei.

„Atunci când vedem lipsă de respect din partea Moscovei, noi spunem despre acest lucru. Atunci când vedem încercări de a destabiliza situaţia în Republica Moldova, am spus-o sus şi tare, nu am ascuns detaliile aşa cum au făcut alte guvernări în trecut. Despre asta vorbeam atunci când spuneam că nu suntem o ţară care se lasă batjocorită”, a spus ea.

Republica Moldova a devenit mai rezilientă

Maia Sandu a subliniat că Republica Moldova și-a consolidat capacitatea de rezistență, în mare parte datorită sprijinului oferit de partenerii săi de dezvoltare. Acest sprijin a fost reafirmat în cadrul Summitului Comunității Politice Europene (CPE) din 1 iunie, găzduit de autoritățile de la Chișinău.

„Azi suntem mult mai rezilienţi, în primul rând pentru că nu suntem dependenţi energetic de Rusia, aşa cum eram acum câteva luni, dar şi pentru că avem tot mai mulţi prieteni, pentru că este tot mai multă atenţie pentru Republica Moldova, şi am văzut asta la summit”, a adăugat ea.

Declarațiile președintelui moldovean, respinse de Moscova

Recent, Maia Sandu și-a exprimat opinia că relația dintre Republica Moldova și Federația Rusă nu a fost niciodată construită pe o bază de respect, în ciuda eforturilor depuse de guvernul de la Chișinău. Președinta a subliniat că prezența trupelor ilegale în regiunea separatistă transnistreană, embargourile politice și interferența continuă a Moscovei în afacerile interne ale Chișinăului au servit drept dovadă a acestei lipse de respect.

Moscova a respins rapid aceste declarații, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, respingându-le ca fiind neadevărate. Zaharova a insistat că Rusia a arătat „întotdeauna” respect față de Republica Moldova și față de poporul său.

În plus, este demn de remarcat faptul că Maia Sandu s-a confruntat cu critici din partea Moscovei în mai multe rânduri, după cum a subliniat NewsMaker. Chiar recent, pe 5 iunie, o întreagă emisiune la postul de televiziune de stat rusesc Pervîi Kanal a fost dedicată discuției despre ea.

De-a lungul emisiunii, gazda Maria Butina, care este deputat din partea Partidului Rusia Unită, aflat la putere, răspândește în mod constant informații false despre președintele moldovean și autoritățile de la Chișinău. Intenția ei este de a le batjocori și de a le deprecia. Ea comentează deseori diverse aberații, cum ar fi presupusa existență a unor „laboratoare biologice americane în Republica Moldova”, cu așa-ziși experți.

Unul dintre invitați a fost fostul deputat socialist Mihail Ahremtev, care a plecat din Moldova în Federația Rusă. În timpul emisiunii, acesta a susținut că moldovenii au fost practic „forțați” să primească vaccinuri expirate oferite de România pentru a combate coronavirusul, în timp ce Chișinăul a respins vaccinul Sputnik din Rusia, fără a prezenta vreo dovadă care să le susțină decizia.

Spre finalul emisiunii, Serghei Gubarev, fost ambasador cu misiuni speciale și reprezentant al Moscovei în negocierile din Transnistria, a exprimat o viziune pesimistă asupra viitorului Republicii Moldova. El a catalogat politicile Maiei Sandu drept „rusofobie furibundă”.

Valeriu Pașa, expert de la Watchdog.md, consideră că această emisiune este o formă de răspuns la summitul FPC din Moldova. Pașa consideră că poate fi văzut și ca o politică oficială a statului, menită să influențeze telespectatorii moldoveni care ar putea fi predispuși să creadă conținutul prezentat. Acest lucru reflectă opinia lor despre moldoveni, după cum a declarat Pașa într-un interviu acordat NewsMaker.

Maria Butina și-a câștigat faima după ce a fost arestată în 2018 la Washington sub acuzația de a fi un „agent străin” în Statele Unite. Ea a pledat vinovată și a fost condamnată la un an și jumătate de închisoare, dar a fost eliberată mai devreme. După ce a fost eliberată, Butina s-a întors în Rusia și s-a aliniat la Kremlin, după cum a relatat NewsMaker.