Republica Moldova este constant amenințată de Federația Rusă fie prin vocea purtătoarei de cuvânt Maria Zaharova, fie direct prin vocea ministrului Serghei Lavrov.
Presa de peste Prut spune că declarațiile făcute de către ministrul rus reprezintă o așa numită diagnoză a discursului putinist de astăzi. Aceeași presă scrie că regimul de la Moscova este ”irecuperabil dement”
După declarațiile oficialilor rusi, ministrul moldovean al Apărării, Anatolie Nosatîi, a răspuns amenințărilor, iar mai apoi, ministrul moldovean al Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, a declarat că neutralitatea reprezintă doar o inscripție pe hârtie, fiind inutilă fără armament.
Presa din Moldova îi dă dreptate ministrului Nicu Popescu, dar subliniază că lucrurile stau și mai rău.
Războiul din Ucraina, principala problemă pentru Republica Moldova
Un alt jurnalist din Republica Moldova spune că, deși 2023 este un an electoral, nu alegerile care vor avea loc în toamnă sunt principala problemă a țării, ci războiul din Ucraina.
Presa din Republica Moldova mai spune că țara este vizată tot mai des de declarațiile și de planurile de război ale Kremlinului, subliniind că riscul cel mai mare pentru această țară este ca ea poate să fie atacată din interior.
Același autor spune că partidele politice care au venit la guvernare după 1990 în Republica Moldova nu au făcut altceva decât să își bată jos de țară, acestea criminalizând statul și compromițând puterea.
Republica Moldova, o Crimee în ajun de anexare
Jurnaliștii de la DW și-au dat cu părere referitor la stadiul în care se află acum Republica Moldova și spun că aceasta arată ca o Crimee în ajun de anexare, subliniind că țara este sărăcită, istovită, divizată și depopulată.
Potrivit DW, Republica Moldova ”are o stare mentală defetistă, înfricoșată. Spiritul luptătorilor din primăvara-vara lui 1992, care s-au opus cu mult curaj și putere de sacrificiu agresiunii ruso-transnistrene, s-a pierdut pe drumul desfundat al independenței. Armata națională a fost metodic dezarmată, demotivată, spoliată de succesivele guvernări pro-ruse sau de cele pretins pro-europene de la Chișinău – corupte, lipsite de viziune și de orice sentiment de patriotism autentic”.
Totuși, în Basarabia, guvernanții pro-europeni au realizat cât de importată este consolidarea forțelor armate și, în general, siguranța națională, cu toate că a fost o perioadă în care ”și ei s-au ascuns sub pulpana „neutralității”, mai spune DW, care adaugă că problema este că ” ești nevoit să iei anumite decizii mai radicale, adecvate nevoilor de apărare a țării, într-un decalaj flagrant, pe un fundal de inerție a „maselor largi, populare”, care persistă în închipuiri păguboase și, în subconștientul lor, îi acuză pe ucraineni că se opun „eliberării” lui Putin”.
Strategia rusă s-a schimbat
Jurnalistul Radu Popescu de la Ziarul de Iași spune că strategia rusă s-a schimbat în fața noii evidențe politice de la Chișinău, acționând acum în doi pași. Prima dată dezinformează, apoi amenință.
Acesta dă și un exemplu în acest sens și vorbește despre informațiile care apăruseră în spațiul public cum că Maia Sandu ar vrea să candideze la președinția României.
Jurnalistul povestește că această informație a fost sugerată de canalele media obscure din Republica Moldova, afiliate propagandei ruse, apoi aceasta a ajuns la presa din România unde a fost preluată de politicienii tineri care promovau ideea folosind-o pentru agenda electorală.
După ce subiectul a fost ”bine încălzit” în România și Republica Moldova se întoarce în Rusia, acolo unde ziarul oficial al Kremlinului se arată îngrijorat de un astfel de scenariu. Ulterior, și ministrul rus de Externe a intrat în ”joc”, precizând că Maia Sandu este în stare de orice.