Armata Națională a Republicii Moldova pregătește ordinul de chemare pentru rezerviști. Vor fi implicați în exerciții militare viitoare. Acești rezerviști vor participa activ la activitățile de instruire și pregătire, consolidând capacitățile de apărare ale țării.
Exerciții militare în Republica Moldova
Republica Moldova. Planificarea exercițiilor cu rezerviștii Forțelor Armate este în curs de desfășurare de către Armata Națională, având ca obiectiv verificarea competențelor și familiarizarea acestora cu echipamentul și armamentul utilizat. Conform Ministerului Apărării al Republicii Moldova, aceste exerciții sunt programate să aibă loc în lunile aprilie, mai, iunie și septembrie, urmând să se desfășoare pe o durată de 5 zile fiecare.
În lunile aprilie, mai, iunie și septembrie, Armata Națională va organiza exerciții anuale în colaborare cu rezerviștii Forțelor Armate. Aceste sesiuni de pregătire vor avea o durată de cinci zile și vor servi la evaluarea abilităților rezerviștilor, precum și la familiarizarea acestora cu echipamentul și armamentul utilizat de către Armata Națională. Pentru participare, rezerviștii vor fi convocați la Centrele Militare Teritoriale prin ordine de chemare, în funcție de locul în care aceștia sunt înregistrați.
Ministerul Apărării din Republica Moldova va oferi informații suplimentare
Exercițiile sunt conforme cu prevederile Legii nr. 1244/2002 privind rezerva Forțelor Armate și cu planul de instruire al Armatei Naționale pentru anul 2024. Este demn de menționat că astfel de exerciții au fost organizate și în anii anteriori. În 2023, rezerviștii s-au antrenat în luni similare. Ministerul Apărării din Republica Moldova va oferi informații suplimentare cetățenilor cu privire la programul exact al exercițiilor.
„Armata Națională va desfășura în lunile aprilie, mai, iunie și septembrie exerciții anuale cu rezerviștii Forțelor Armate. Durata exercițiilor va fi de cinci zile. În cadrul acestora se vor verifica aptitudinile rezerviștilor și familiarizarea acestora cu echipamentul și armamentul din dotarea Armatei Naționale.
Totodată, rezerviștii preconizați pentru participare la instruiri vor fi chemați la Centrele Militare Teritoriale prin ordine de chemare, la locul unde aceștia au viza de reședință. Exercițiile se desfășoară în conformitate cu cerințele Legii nr. 1244/2002 cu privire la rezerva Forțelor Armate, precum și Planului de instruire al Armatei Naționale pentru anul 2024.
De notat că astfel de exerciții au fost organizate și în anii precedenți. Anul trecut, rezerviștii s-au întrunit la exerciții în lunile aprilie, mai, iunie și septembrie. Ministerul Apărării va informa suplimentar cetățenii cu privire la perioadele desfășurării exercițiilor”, a transmis instituția respectivă.
Ce prevede Legea nr. 1244/2002?
Articolul 1: Scopul legii. În concordanță cu Constituția Republicii Moldova și alte acte normative, prezenta lege reglementează pregătirea cetățenilor pentru apărarea Patriei, definind destinația, formarea și structura rezervei Forțelor Armate, precum și modalitățile de pregătire a rezerviștilor și gestionarea acestei resurse militare. De asemenea, legea stabilește drepturile și garanțiile cetățenilor aflați în rezervă.
Articolul 6: Pregătirea rezervei. (1) Pregătirea rezervei Forțelor Armate se desfășoară în conformitate cu prevederile acestei legi, conform planurilor și programelor aprobate de Guvern. (2) Conducătorul organului administrativ-militar teritorial poate, în conformitate cu legea, decide amânarea mobilizării rezervistului.