Republica Moldova, parteneriat de securitate și apărare cu UE

Potrivit lui Josep Borrell, acest parteneriat va spori capacitatea de rezistență a Republicii Moldova.

„Acest parteneriat va spori capacitatea de rezistenţă a ţării. El ne va permite să abordăm împreună provocările comune în materie de securitate, să facem angajamentul nostru mai eficient şi să explorăm noi domenii de cooperare”, a scris acesta pe X.

Premierul moldovean Dorin Recean, aflat în vizită la Bruxelles marți, a afirmat ulterior că aderarea la UE ar fi cel mai bun „mecanism de asigurare a păcii şi stabilităţii pentru cetăţenii Republicii Moldova”. Acesta a adăugat că „până atunci, semnarea Parteneriatului UE-Moldova în domeniul securităţii şi apărării este un pas înainte, sporind pacea, securitatea şi prosperitatea noastră”.

Planul de parteneriat în 28 de puncte ia în considerare „un mediu de securitate din ce în ce mai provocator” în urma invaziei Rusiei în Ucraina şi solicită consultări într-o gamă largă de sectoare. Printre acestea se numără ameninţările cibernetice, dezinformarea, combaterea terorismului şi „consolidarea securităţii naţionale, a stabilităţii şi a rezilienţei Republicii Moldova în sectorul apărării”.

Cooperarea dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova va implica, de asemenea, gestionarea frontierelor, combaterea traficului de persoane și a crimei organizate, precum și colaborarea în cadrul forumurilor internaționale.

În luna martie, președinta Maia Sandu a semnat un acord de cooperare în domeniul apărării cu Franța, subliniind că Rusia își intensifică eforturile de destabilizare a Republicii Moldova și a avertizat că, în cazul în care președintele Vladimir Putin nu va fi oprit în Ucraina, acesta va continua să își extindă influența asupra teritoriilor.

Republica Moldova și-a dobândit independența față de Uniunea Sovietică în 1991, iar relațiile sale cu Moscova s-au deteriorat în timpul invaziei ruse din Ucraina.

Dorin Recean, întâlnire cu Josep Borrell

Înainte de semnarea Parteneriatului marți, premierul Dorin Recean și Josep Borrell au avut o întrevedere. Guvernul de la Chișinău a declarat că printre principalele subiecte abordate de cei doi oficiali s-au numărat parcursul european al Republicii Moldova, consolidarea capacităților în domeniul apărării și alinierea la politica externă și de securitate comună a Uniunii Europene, notează NewsMaker.

Prim-ministrul Recean s-a întâlnit marți și cu președintele Consiliului European, Charles Michel. Conform Guvernului de la Chișinău, cei doi politicieni au abordat subiecte precum integrarea Moldovei și securitatea regională, amenințările hibride, atacurile cibernetice și acțiunile de dezinformare lansate de Federația Rusă în Moldova, alinierea Republicii Moldova la sancțiunile internaționale și asistența oferită prin Instrumentul European pentru Pace.

„Semnarea, astăzi, a parteneriatului UE-Moldova în domeniul securităţii şi apărării reprezintă un pas concret în apropierea Moldovei de UE. Locul Moldovei este în UE şi suntem ferm alături de dumneavoastră”, a scris președintele Consiliului European pe X.