Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a spus care vor fi principalele subiecte dezbătute la reuniunea NATO care va avea loc la București. Ministrul a spus care vor fi solicitările suplimentare la ceea ce a fost obținut până în prezent prin Platforma de sprijin pentru Republica Moldova, co-iniţiată de România, Franţa şi Germania. Amintim că Republica Moldova este deja afectată de criza energetică.
Republica Moldova, invitată la reuniunea NATO
„În primul rând, repet faptul că reuniunea de la Bucureşti va marca prima dată când Republica Moldova este invitată la un astfel de format. Aceasta confirmă de fapt importanţa pe care aliaţii o acordă stabilităţii Republicii Moldova, în special în aceste momente dificile pentru Chişinău.
Alianţa implementează o serie de proiecte destinate întăririi rezilienţei şi capacităţilor de pregătire în domeniul urgenţelor civile ale Republicii Moldova. Amintesc aici de alocările recente oferite de România la fondurile voluntare NATO cu 1.300.000 dolari dedicate întăririi rezilienţei şi capacităţii de apărare pentru Ucraina, Republica Moldova, Georgia şi Iordania.”, a mai spus Bogdan Aurescu.
Republica Moldova primește cei mai mulți bani
De asemenea, Bogdan Aurescu a ținut să menționeze că Republica Moldova beneficiează de suma cea mai consistentă de bani, adică 600.000 de dolari.
„Din acest cuantum pe care România îl redirecţionează pentru sprijinul partenerilor, Republica Moldova beneficiază de suma cea mai consistentă, 600.000 de dolari. Toate aceste contribuţii reprezintă o reflectare practică a importanţei speciale acordate de România, în mod constant, politicii NATO de parteneriate, ţara noastră fiind pe deplin angajată în îndeplinirea tuturor obligaţiilor care îi revin.
Vom continua să fim un contribuitor responsabil şi activ la promovarea securităţii şi stabilităţii euroatlantice, inclusiv în ceea ce priveşte Republica Moldova, stat în care creşterile fără precedent ale preţurilor pentru gazele naturale şi energia electrică, inflaţia galopantă care a atins deja nivelul de 34,6% în octombrie 2022, pierderea accesului la pieţe tradiţionale spre care se îndreptau exporturile de produse agricole, embargoul impus de Rusia la 15 august 2022 la importul de produse vegetale din Republica Moldova pun o presiune extraordinară asupra cetăţenilor şi a resurselor bugetare gestionate de Guvernul de la Chişinău.”, a mai spus ministrul de Externe.
România continuă să sprijine Republica Moldova
„Amintesc faptul că, în aceste condiţii, sprijinul acordat de România Republicii Moldova a fost unul imediat. Încă din 14 octombrie, România facilitează acordarea între 80% şi 90% din necesarul de electricitate al Republicii Moldova. De asemenea, Bucureştiul a transferat un sprijin bugetar direct în valoare de 10 milioane de euro.
În egală măsură, printre alte proiecte şi acţiuni, Guvernul României lucrează la finanţarea, în perioada următoare, prin Acordul de asistenţă nerambursabilă în valoare de 100 milioane de euro, a unor proiecte în domenii strategice precum educaţia şi îmbunătăţirea serviciilor de utilitate publică.”, a declarat ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, potrivit Agerpres.