Statele Unite ale Americii (SUA) vor ajuta Republica Moldova pentru a contracara amenințările cibernetice, arată presa de peste Prut. Astfel, ministrul moldovean al Apărării, Anatolie Nosatîi, s-a întâlnit, în cursul zilei de joi, 2 martie, cu comandantul Forţei naţionale a SUA pentru misiuni cibernetice, general maiorul William J. Hartman. Acesta din urmă a efectuat o vizită în țara vecină.
Potrivit presei moldovenești, discuțiile s-au concentrat pe cooperarea militară dintre Republica Moldova şi Statele Unite ale Americii, cu accent pe eforturile de contracarare a ameninţărilor cibernetice noi şi emergente.
„În cadrul întrevederii, am menţionat că dezvoltarea capacităţilor de apărare cibernetică este o prioritate pentru Armata Naţională, în contextul protejării infrastructurii tehnologiilor informaţionale, prevenirii, detectării şi reacţiei rapide la atacurile cibernetice”, a scris Anatolie Nosatîi pe pagina sa de Facebook.
Ministrul moldovean a mulțumit oficialului american pentru instruirea personalul militar al Armatei Naţionale care activează în acest domeniu.
Oficialul american a reiterat disponibilitatea SUA de a menţine colaborarea în vederea consolidării securităţii cibernetice a Republicii Moldova.
Cei doi au mai discutat și despre dialogul strategic intens al Ministerului Apărării moldovean cu partenerii de dezvoltare, transformarea Armatei Naţionale într-o instituţie modernă, precum şi contribuţia Republicii Moldova la securitatea internaţională prin participarea la misiuni de menţinere a păcii sub egida ONU, NATO şi UE.
Biden oferă „sprijin ferm” Republicii Moldova pe fondul tensiunilor crescânde cu Rusia
Președintele SUA, Joe Biden, s-a întâlnit cu președintele Republicii Moldova în Polonia, la 21 februarie, pentru a-i oferi sprijin, în contextul în care Moscova manifestă din ce în ce mai multă agresivitate, în timp ce fosta republică sovietică își exprimă temerile că ar putea fi următoarea țintă în vizorul Kremlinului, după Ucraina.
Casa Albă a declarat ulterior că Biden „a reafirmat sprijinul ferm al SUA pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova” în discuțiile sale cu președintele Maia Sandu.
Locatarul de la Casa Albă a evidențiat eforturile Washingtonului „de a ajuta Moldova să-și consolideze rezistența politică și economică, inclusiv agenda de reforme democratice și securitatea energetică, și de a aborda efectele războiului Rusiei împotriva Ucrainei”, a precizat Casa Albă, arată Radio Free Europe.