Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu a declarat miercuri că ţara sa a primit un grant în valoare de 60 de milioane de euro din partea Comisiei Europene ca ajutor în criza energetică pe care o traversează ţara, transmite Reuters.
Contractul Republicii Moldova cu Gazprom pentru achiziţia de gaze naturale a expirat la sfârşitul lunii septembrie, iar cele două părţi nu au reuşit să cadă de acord asupra unui preţ nou.
În ultimele zile, Republica Moldova a cumpărat gaze din Europa, iar guvernul a anunţat că va continua discuţiile cu Gazprom.
Gazprom a anunţat că va suspenda exporturile de gaze în Republica Moldova dacă nu va primi banii pentru livrările anterioare şi nu va fi semnat un acord pentru decembrie.
”Grantul de 60 de milioane de euro ca sprijin pentru gestionarea crizei energetice este o veste extraordinară pentru poporul moldovean”, a afirmat premierul moldovean Natalia Gavriliţa într-un comunicat separat.
Republica Moldova, care a continuat şi miercuri negocierile cu Gazprom, a declarat stare de urgenţă săptămâna trecută.
Kremlinul a negat miercuri o informaţie din presă care a sugerat că grupul rus se foloseşte de negocierile pentru gaze cu Chişinăul pentru a obţine concesii politice, afirmând că discuţiile sunt pur comerciale.
Premierul propus de Igor Dodon o blamează pe Maia Sandu
Republica Moldova se confruntă cu o datorie de 709 milioane de dolari pretinsă Federația Rusă și Gazprom. În acest context, Ion Chicu, premierul propus de Igor Dodon, o blamează pe Maia Sandu pentru actuala situație.
Astfel, premierul propus de Igor Dodon susține că cele 394,1 milioane de dolari s-au acumulat drept datorie în anii 2011-2015, potrivit informațiilor transmise de ziarulnațional.md
„Despre datoriile acumulate de Moldovagaz față de Gazprom… Datoria malului drept de 444,1 milioane de dolari, fără penalitățile calculate, s-a format precum urmează:
39,3 milioane de dolari (8,8%) – 2006-2007
394,1 milioane de dolari (88,7%) – 2011-2015
10,7 milioane de dolari (2,4%) – septembrie 2021
Deci, cele 394,1 milioane de dolari s-au acumulat drept datorie în anii 2011-2015, adică în perioada când actualii diriguitori ai statului erau…în Guvern. Poate de asta rușii le cer anume lor să achite acum datoria?”, a scris Chicu pe canalul său de telegram
Prin această postare, Chicu a pasat toată responsabilitatea pe actuala guvernare. Mai mult, el are doar cuvinte de laudă pentru guvernarea Plahotniuc și Dodon.
„În perioada 2016 – august 2021 nu s-a acumulat măcar un cent datorie…”, a completat acesta.
Federația Rusă amenință cu sistarea livrărilor de gaze către Republica Moldova, în cazul în care Chișinăul nu achită o datorie de 709 milioane de dolari până la 1 decembrie.