Veste de ultimă oră pentru Republica Moldova. Într-un comunicat transmis joi de Consiliul European, Uniunea Europeană anunță că va acorda o finanțare de 40 de milioane de euro pentru Republica Moldova.
Sursa citată precizează că fondurile acordate ar urma să fie folosite în vederea întăririi capacităţilor forţelor sale armate în domeniul comunicaţiilor şi al luptei împotriva atacurilor cibernetice, informează AFP.
În ceea ce privește proveniența fondurilor, acestea vin din Facilitatea Europeană pentru Pace, un fond administrat de statele membre în afara bugetului european, arată sursa citată, care subliniază faptul că ajutorul european nu presupune armament.
Sprijin financiar de 40 de milioane de euro pentru Republica Moldova
Uniunea Europeană menționează că finanțarea în valoare de 40 de milioane de euro va permite furnizarea de echipamente, bunuri şi servicii pentru a întări capacităţile logistice şi mobilitatea unor unităţi ale forţelor armate ale Republicii Moldova.
În același timp, sumele primite vor putea fi folosite de Republica Moldova în lupta împotriva atacurilor cibernetice și totodată, vor ajuta țara vecină cu România să își consolideze capacităţile de recunoaştere aeriene fără pilot şi de comunicaţii tactice.
Menționăm faptul că nu este prima oară când Republica Moldova primește un ajutor financiar din partea Executivului comunitar. În luna decembrie 2021, țara vecină cu România a mai primit o finanțare în valoare de şapte milioane de euro tot din partea Facilităţii Europene pentru Pace, pentru serviciul său de sănătate militară şi pentru un batalion de geniu.
Republica Moldova a obținut statutul de candidat la aderarea la UE
Amintim faptul că Facilitatea Europeană pentru Pace, de unde provine și finanțarea a fost înfiinţată în martie 2021. Aceasta a fost dotată cu un buget de 5,7 miliarde de euro pentru şapte ani de zile și permite Uniunii Europene să finanţeze acţiuni menite să consolideze capacităţile unor ţări terţe şi organizaţii regionale şi internaţionale în domeniul militar şi al apărării.
Până la momentul actual, Executivul comunitar a deblocat 2 miliarde de euro în patru tranşe pentru a finanţa furnizarea de arme pentru Ucraina.
Amintim faptul că în urmă cu doar câteva zile, Republica Moldova, care are în componenţa sa regiunea separatistă prorusă Transnistria, a obţinut recent statutul de ţări candidate la aderare la UE, alături de Ucraina.