Republica Moldova a decis rechemarea reprezentantului pe care îl are în CSI, motivând că țara nu este activă. De asemenea, a mai precizat și că Parlamentul moldovean nu a luat în considerare o înlocuire a acestuia.
Reprezentantul permanent al Parlamentului Republicii Moldova în Secretariatul Consiliului Adunării Interparlamentare a țărilor membre ale CSI, Ion Lipciu, a va fi rechemat din funcție, potrivit unui proiect de hotărâre avizat de Comisia pentru politică externă și interogare europeană din data de 1 februarie.
Doina Gherman, unul dintre inițiatorii inițiativei, a declarat pentru Radio Europa Liberă că proiectul urmează să fie supus votului în ședința plenară programată pentru data de 2 februarie. Deputata din partidul de guvernământ ”Acțiune și Solidaritate” (PAS) spune că Parlamentul nu planifică să numească pe altcineva în funcție.
„Nu se examinează, deocamdată, o altă candidatură. Suntem la momentul de rechemare. Raționamentele spun că în ultimul an nu prea am fost activi [în CSI] și secretariatul nici nu este funcțional”, a precizat deputata.
”Parlamentul va examina un proiect de hotărâre prin care se propune rechemarea lui Ion Lipciu din funcția de reprezentant al legislativului Republicii Moldova în Secretariatul Consiliului Adunării Interparlamentare a statelor membre ale Comunității Statelor Independente. Raportul pentru această inițiativă legislativă a fost aprobat de membrii Comisiei politică externă și integrare europeană.
Potrivit notei informative a proiectului de hotărâre, propunerea a fost făcută în contextul examinării activității reprezentanților permanenți ai Parlamentului Republicii Moldova în organele administrative ale organizațiilor interparlamentare la care legislativul este parte”, arată Parlamentul Republicii Moldova.
Ion Lipiciu a fost numit în funcție în 2004
Potrivit moldova.europaliberă.org, Ion Lipciu a fost numit în această funcție în iunie 2004. Anul trecut, el a organizat la Sankt-Petersburg mai multe evenimente cu ocazia Zilei Independenței Republicii Moldova.
Înainte să fie numit în această funcție, în 1998, el a participat la alegerile parlamentare din Republica Moldova în calitate de candidat independent. Atunci el a strâns 2.100 de voturi.
În anul 2001, el a fost candidat pe listele blocului electoral ”Alianța Juriștilor și Economiștilor”.
Republica Moldova va avea loc prima ședință plenară din sesiunea ordinară de primăvară 2023 pe 2 februarie
Joi, 2 februarie, Parlamentul se convoacă în prima ședință plenară din sesiunea de primăvară 2023. Ordinea de zi a acesteia a fost aprobată la ședința de astăzi a Biroului permanent.
Deputații vor examina, în prima lectură, proiectul de lege prin care se reglementează serviciile de finanțare participativă, precum și inițiativa legislativă care prevede modificarea condițiilor de stabilire și acordare a ajutorului social și a ajutorului pentru perioada rece a anului. De asemenea, deputații vor examina modificări la Legea pentru aprobarea listei unităților ale căror terenului destinate agriculturii rămân în proprietate statului și la Legea cu privire la activitatea editorială. Un alt subiect inclus pe ordinea de zi vizează aderarea Republicii Moldova la Convenția privind facilitatea traficului maritim internațional (FAL).
Pe agendă mai figurează inițiativele legislative care vizează răspunderea disciplinară a judecătorilor și activitatea inspecției judiciare, precum și perfecționarea mecanismului de recuperare a cheltuielilor pentru asistența juridică de stat. De asemenea, vor fi examinate, în a doua lectură, modificări la Legea privind gospodăriile țărănești, la Legea privind prețul normativ și modul de vânzare-cumpărare a pământului și la Codul penal al Republicii Moldova.
În plenul Parlamentului vor fi reexaminate două proiecte de lege – cel prin care se propune revizuirea cadrului normativ privind nediscriminarea și asigurarea egalității și cel care vizează activitatea Avocatului Poporului.
Pe ordinea de zi a mai fost inclus proiectul de hotărâre privind prelungirea stării de urgență, precum și proiectul de hotărâre privind rechemarea din funcție a reprezentantului permanent al Parlamentului Republicii Moldova în Secretariatul Adunării Parlamentare a CSI.