Republica Moldova respinge amenințările Rusiei: Țara noastră este un stat pașnic și neutru

Sursă: Dreamstime

Republica Moldova respinge amenințările Rusiei! Țara condusă de către Vladimir Putin a declarat anterior că intensificarea cooperării dintre Republica Moldova și Alianța Atlanticului de Nord (NATO) poate fi, de fapt, un dezastru.

Republica Moldova respinge amenințările Rusiei: Țara noastră este un stat pașnic și neutru

Viceministrul rus al Afacerilor Externe, Mihail Galuzin, a declarat că intensificarea cooperării dintre Chișinău și Alianța Atlanticului de Nord (NATO) apropie Republica Moldova de un dezastru. Pe acest fond, purtătorul de cuvânt al Ministerului moldovean al Afacerilor Externe, Daniel Vodă, a respins spusele oficialului rus.

„Respingem amenințările exprimate de viceministrul rus al afacerilor externe Mikhail Galuzin lansate în cadrul unui interviu pentru presa rusă în ajunul Crăciunului”, a spus Daniel Vodă, adăugând că Republica Moldova este un stat pașnic și neutru.

Purtătorul de cuvânt moldovean a mai spus că întreaga cooperare a Republicii Moldova pe plan extern în domeniul securității și apărării se bazează pe trei lucru esențiale pe care le-a și enumerat.

Cele trei lucruri esențiale pe care se bazează cooperarea Republicii Moldova pe plans extern în domeniul securității și apărării

Potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului moldovean al Afacerilor Externe, cele trei lucru esențiale sunt neutralitatea, despre care Republica Moldova spune că nu înseamnă autoizolare, demilitarizare sau indiferență față de ceea ce se petrece la nivel mondial și fortificarea rezilienței țării, inclusiv prin intermediul NATO.

După părerea Republicii Moldova, Alianța Atlanticului de Nord este cea mai puternică alianță politică-militară din lume. Așadar, purtătorul de cuvânt moldovean spune că această cooperare este ”transparentă și se bazează pe un cadru binecunoscut, inclusiv Planul Individual de Acțiuni al Parteneriatului (IPAP) pentru anii 2022 – 2023, Pachetul de asistență pentru consolidarea capacităților de securitate și apărare ale țării noastre, Programul de dezvoltare profesională, Programul Știința pentru Pace și Securitate și altele”.

Nu în ultimul rând, Daniel Vodă spune că ”pe arena internațională trăim într-o regiune dificilă, afectată de agresiunea brutală a Rusiei împotriva Ucrainei, fapt care are consecințe dramatice pentru țara noastră. Avem nevoie de toată solidaritatea prietenilor noștri pentru a depăși multiplele provocări hibride cu care ne confruntăm”.

Dotarea Republicii Moldova cu arme NATO s-ar putea dovedi „dezastruoasă”

Viceministrul rus de externe, Mihail Galuzin, a considerat că intensificarea cooperării dintre NATO și Republica Moldova subminează securitatea acesteia din urmă și că furnizarea de armament occidental ar aduce doar consecințe negative.

„Stimularea cooperării dintre Chișinău și țările NATO în domeniul militar și tehnico-militar este un factor care subminează într-o mai mare măsură securitatea însăși a Republicii Moldova”, a declarat Galuzin pentru Sputnik.

Diplomatul rus a explicat că „după cum arată experiența, pomparea nesăbuită de arme occidentale într-o anumită țară sau desfășurarea de contingente NATO pe teritoriul său nu contribuie deloc la securitatea sau suveranitatea acesteia, ci, dimpotrivă, o aduce mai aproape de dezastru”.

„Experiența tristă a Ucrainei poate fi văzută foarte clar de pe meleagurile moldovenești, cred eu”, a adăugat el.

Mai mult, diplomatul rus a calificat interacțiunile Republicii Moldova cu Occidentul în domeniul militar drept „acaparare de teritoriu”, ceea ce nu este deloc în interesul Chișinăului.

„Am chemat în repetate rânduri Chișinăul oficial să abordeze în mod conștient propunerile impuse de occidentali privind „îmbunătățirea capacității de apărare” a Republicii Moldova, care nu au nimic de-a face cu sarcina de a menține atât pacea, cât și stabilitatea”, a declarat Galuzin.

În pofida acestor avertismente, autoritățile moldovenești „își demonstrează intenția de a dezvolta o cooperare mai strânsă cu țările occidentale în domeniul militar”, a menționat oficialul, scrie Al Mayadeen.