Maia Sandu a convocat, luni, 24 octombrie, Consiliul Suprem de Securitate (CSS) pentru a discuta despre ameninţările curente la adresa securităţii energetice a țării, a relatat Publica.md.
Agenda CSS a vizat deficitul de energie electrică după sistarea vânzării de curent de către Ucraina, în urma distrugerilor semnificative ale sistemului electroenergetic al statului vecin de către Rusia.
Instituţiile responsabile de domeniul energetic, dar şi cele de securitate au prezentat informaţii cu privire la situaţia de pe piaţa energiei şi au descris diverse scenarii în acest sens, inclusiv riscul ca compania rusească Gazprom să reducă şi mai mult sau să sisteze definitiv livrarea de gaze naturale către Republica Moldova.
Guvernul Republicii Moldova urmează să propună un set de măsuri cu scopul de a diminua efectele de pe piața energiei
În urma ședinței CSS, Maia Sandu a cerut Executivului să vină cu un set de măsuri, obligatorii pentru toate instituţiile publice, de monitorizare continuă şi de reducere a consumului de energie electrică.
La rândul său, Guvernul Republicii Moldova va monitoriza impactul creşterii preţului la energia electrică asupra cetățenilor moldoveni şi a mediului de afaceri, urmând să propună măsuri de diminuare a acestuia. În mod special, este vizat impactul asupra păturilor vulnerabile ale societăţii, dar şi asupra întreprinderilor, a căror competitivitate a fost grav afectată de creşterea preţurilor de prețurile la energie, conform publicaţiei citate.
Republica Moldova a fost grav afectată de războiul declanşat de Rusia în Ucraina!
„Guvernul şi Agenţia Naţională de Reglementare Energetică (ANRE) vor intensifica comunicarea cu cetăţenii şi mediul de afaceri cu privire la necesitatea şi metodele de reducere a consumului de energie. De asemenea, ANRE va revizui reglementările privind investiţiile private în sursele alternative de energie electrică’, se arată într-un comunicat al Președinției Republicii Moldova.
Sectorul energetic al Republicii Moldova a fost grav afectat de războiul declanşat de Rusia în Ucraina, în urma căruia statul vecin a fost nevoit să sisteze exporturile de energie, după atacurile ruseşti care au distrus, la începutul lunii octombrie, o bună parte a infrastructurii energetice a ţării.
În același timp, Gazprom a redus unilateral livrările de gaze către Moldova cu 30%, iar aşa-numitele autorități de la Tiraspol au anunţat că centrala de la Cuciurgan nu va mai putea asigura 70% din necesarul de energie electrică pe malul drept al Nistrului, a relatat Ziarul Naţional din Chişinău.