Potrivit informațiilor transmise de autoritățile de la Chișinău, instruirea face parte din eforturile necesare bunei desfăşurări a summitului EPC din 1 iunie şi menţinerii măsurilor de securitate.
„Instruirea face parte din eforturile coordonate ale instituţiilor din domeniul securităţii şi apărării naţionale necesare bunei desfăşurări a summitului EPC din 1 iunie şi menţinerii măsurilor de securitate şi protecţie pe întreg teritoriul ţării noastre”, a transmis Ministerul Apărării din Republica Moldova, conform efe.com
Exercițiile vor implica peste 200 de militari moldoveni, francezi, britanici, români şi americani
De asemenea, exercițiile de apărare vor implica peste 200 de militari moldoveni, francezi, britanici, români şi americani. Aceștia vor „asigura protecţia antiaeriană a obiectivelor desemnate în contextul summitului”.
Un număr de 47 de şefi de stat şi de guvern, dintre care 46 şi-au confirmat deja prezenţa, precum şi preşedinţii Consiliului European, Comisiei Europene şi Parlamentului European, au fost invitaţi la summitul care va avea loc la Castelul Mimi din Bulboaca, la 35 de kilometri de Chişinău.
Autoritatea Aeronautică Civilă din Republica Moldova (AAC) a anunţat din februarie că va închide parţial spaţiul aerian în perioada 1 – 2 iunie din cauza summitului.
Ministerul Apărării i-a informat pe cetăţenii moldoveni că, de joi până sâmbătă, unităţi de transport militar vor intra în Republica Moldova prin punctul de trecere a frontierei de la Leuşeni şi se vor deplasa la bazele de antrenament de la Chişinău şi Bulboaca.
Intenţia Republicii Moldova este de a avertiza cetăţenii cu privire la aceste mişcări, pe fondul războiului din Ucraina vecină şi al tensiunilor cu Rusia în legătură cu teritoriul separatist moldovenesc Transnistria şi cu politica pro-europeană a actualului guvern al fostei republici sovietice.
Amintim că exercițiile de apărare anunțate de autoritățile de la Chișinău sunt denumite „Bastion Aerian – 2023” și se vor desfăşura pentru prima dată în Republica Moldova.
Consiliul UE a lansat o misiune civilă în Republica Moldova
Amintim că UE a lansat la începutul săptămânii misiunea civilă pentru a susţine Republica Moldova împotriva ameninţărilor hibride. Scopul acestei misiuni, create oficial la 24 aprilie la solicitarea autorităţilor de la Chişinău, este de a contribui la consolidarea structurilor de gestionare a crizelor din Republica Moldova, inclusiv rezistenţa la ameninţările hibride, printre care securitatea energetică, pentru ca statul să poată contracara manipularea informaţiilor sau a ingerinţelor străine, arată comunicatul de presă al Consiliului UE.
În acest scop, misiunea va oferi consultanţă la nivel strategic şi va identifica necesităţile de consolidare a capacităţilor. Şeful acestei misiuni va fi românul Cosmin Dinescu, care va conduce operaţiunile pe teren, iar comandant va fi directorul general al Serviciului european pentru acţiune externă pentru planificare şi operaţiuni civile Stefano Tomat, responsabil de operaţiunile civile.