Republica Moldova vrea să se rupă de tot de trecutul său sovietic. Puterea de la Chișinău a anunțat că se va retrage din CSI (Comunitatea Statelor Independente) până la sfârșitul lui 2024.
Republica Moldova se retrage din CSI
Republica Moldova are planuri de a se retrage din Comunitatea Statelor Independente (CSI) până la sfârșitul anului 2024. Anunțul a fost făcut de către președinta Comisiei de Politică Externă a Parlamentului de la Chișinău, Doina Gherman.
„Ne-am stabilit ca obiectiv să încheiem totul până la sfârşitul lui 2024. Aceasta nu înseamnă că nu vor fi mici întârzieri, dar, în cea mai mare parte, aproape toate evaluările ministerelor individuale arată că suntem în stadiul final”, a spus Doina Gherman.
Anunţul survine după ce Republica Moldova şi-a diminuat implicarea în cadrul CSI. Asta, de când Rusia a lansat invazia asupra Ucrainei. Guvernul de la Chişinău a denunţat deja zeci de acorduri cu această organizaţie. Luna trecută a anunţat că în 2024 nu-şi va mai plăti contribuţia în cadrul CSI, contribuţie pe care şi-a diminuat-o pentru anul în curs.
Ce este CSI
CSI (Comunitatea Statelor Independente) a fost înființată de conducerile Republicii Sovietice Federative Socialiste Ruse, Belarusiei și Ucrainei. Cele trei au semnat, pe 8 decembrie 1991, în Viskuli (Pădurea Białowieża), a Acordului privind înființarea Comunității Statelor Independente” (cunoscut ca Acordurile de la Belaveja).
Cei 11 membri fondatori ai CSI sunt: Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan, Republica Moldova, Rusia, Tadjikistan, Turkmenistan, Ucraina și Uzbekistan. În decembrie 1993, s-a alăturat și Georgia. Intrarea acesteia s-a produs în circumstanțe controversate. În urma unui război civil în care trupele rusești au intervenit de partea guvernului lui Eduard Șevardnadze. În urma evenimentelor din august 2008, Parlamentul georgian a votat în unanimitate retragerea Georgiei din CSI, pe data de 14 august 2008. Atunci, trupele rusești au intervenit din nou în Georgia, pentru susținerea regimurilor separatiste sud-osetine și abhaze. Retragerea din CSI a intrat în efect un an mai târziu, în august 2009. Ca urmare a anexării Crimeii de către Rusia, Ucraina s-a retras din CSI în martie 2014, în timp ce reprezentanții acestora au fost retrași în mai 2018.
Georgia, Ucraina, Azerbaidjan și Republica Moldova au fondat GUAM în 1997, ca o organizație care încearcă să împiedice influența rusească în fostele republici sovietice. În 1999, Uzbekistanul a aderat la organizație, însă pe 5 mai 2005, a anunțat președinția în exercițiu (la acel moment moldoveană) că se retrage din organizație.