Astăzi începe construcția Liniei Electrice Aeriene care unește sistemul energetic din Republica Moldova cu cel din România, potrivit unui anunț făcut de Maia Sandu. Președintele din țara vecină a oferit mai multe informații și a spus când vor fi gata lucrările.
Președintele din Republica Moldova a anunțat că începe construcția Liniei Electrice Aeriene. Aceasta unește sistemul energetic din țara sa cu cel al României.
Unește sistemul energetic din Republica Moldova cu cel al României
Maia Sandu a scris pe pagina sa de socializare că astăzi, 29 martie, începe construcția Liniei Electrice Aeriene de 400 kV pe direcția Vulcănești – Chișinău.
Aceasta unește sistemul energetic al Republicii Moldova cu cel al României. Președintele din țara vecină susține că este „unul dintre cele mai importante proiecte de la independență încoace”.
În opinia ei, reprezintă „un punct de cotitură între două”. Potrivit celor scrise de președintele Republicii Moldova, este vorba despre „o Moldovă vulnerabilă în fața celor care pot închide gazul sau lumina după propriul plac”.
„Azi începe construcția Liniei Electrice Aeriene de 400 kV pe direcția Vulcănești – Chișinău, care unește sistemul energetic al Republicii Moldova cu cel al României. Este, fără îndoială, unul dintre cele mai importante proiecte de la independență încoace, care reprezintă un punct de cotitură între două etape – o Moldovă vulnerabilă în fața celor care pot închide gazul sau lumina după propriul plac și o Moldovă independentă și liberă să aleagă de unde cumpără energie electrică, la cel mai bun preț și fără presiunea șantajului politic din afară”, a scris Maia Sandu pe Facebook.
Linia electrică va traversa 8 raioane, pe o distanță de 158 de km
De asemenea, aceasta a informat că linia electrică va traversa 8 raioane, pe o distanță de 158 de km. Construcția începe de Congaz.
Ulterior, va fi finalizată în 2025, potrivit informațiilor publicate de președintele Republicii Moldova.
Aceasta a scris și că se lucrează la următoarele trei linii de interconectare cu România și Ucraina. Este vorba despre Bălți-Suceava, Strășeni-Gutinaș și Vulcănești – Arciz, din regiunea Odesa.
„Pentru că guvernările precedente nu voiau să dezlege Moldova de șantaj și dependență energetică, acest proiect a fost amânat timp de decenii. Abia în septembrie 2019, proiectul a fost aprobat de Guvern. Linia electrică, construcția căreia începe din Congaz, va traversa 8 raioane, pe o distanță de 158 de km, și va fi finalizată în 2025”, a mai scris Maia Sandu.
Pentru această staţie au fost livrate transformatoare de mare putere, produse de Siemens Energy. Ele au fost transportate şi livrate în Moldova de o asociere de companii din România.
Ministrul Energiei din Republica Moldova, Victor Parlicov, a fost și el prezent la inaugurarea oficială a lucrărilor.
El a spus că noua linie electrică aeriană va avea o capacitate de a asigura transmisia a circa 500 MW putere în regim nominal.
Această cifră constituie aproximativ 50-55% din sarcina maximă a sistemului electric din Moldova, în orele de vârf.
Greutatea pilonilor şi firelor va fi de circa 10.000 tone. Ele vor traversa 8 raioane ale Moldovei.