Potrivit unei evaluări zilnice efectuate de Institutul pentru Studierea Războiului (ISW) în data de 9 ianuarie, presa de stat rusă continuă să sprijine separatismul pro-rus din Republica Moldova. Acest lucru este posibil într-o încercare de a semăna instabilitate politice și a divizării în regiune.
Vadim Krasnoselski, liderul regimului separatist din Tiraspol, sprijinit de Rusia, a comunicat agenției de presă ruse TASS că „creșterea nivelului de militarizare” în Republica Moldova reprezintă o amenințare pentru Transnistria, arată Kvinindepend.com.
Republica Moldova a majorat bugetul alocat apărării
În decursul ultimului an, Guvernul de la Chișinău a majorat bugetul alocat apărării. A participat la exerciții militare în colaborare cu NATO și a primit asistență militară din partea statelor europene. Totul a fost făcut în efortul de a se proteja împotriva posibilelor incursiuni militare ulterioare din partea Rusiei.
El a menționat că atunci când un vecin, cu care există un conflict nesoluționat de mai bine de 30 de ani și care a atacat anterior orașele lor în mod neașteptat, accelerează brusc procesul de înarmare, aceasta reprezintă cu siguranță o amenințare.
„Când vecinul nostru, cu care a existat un conflict nerezolvat de mai bine de 30 de ani și care a atacat cu trădare orașele noastre pașnice în trecut, se grăbește brusc să se înarmeze, desigur, aceasta este o amenințare”, a spus acesta.
Transnistria este parte a Moldovei
Transnistria este o regiune separatistă, recunoscută la nivel internațional ca parte a Moldovei. Trupele ruse au ocupat Transnistria încă din anii 1990. Atunci Rusia a invadat regiunea sub pretextul protejării etnicilor ruși.
Krasnoselski a respins ideea că Moldova ar căuta să-și intensifice capacitățile militare în scopul apărării împotriva Rusiei. El a adăugat că Moldova continuă să „escaladeze”. Acesta a atribuit responsabilitatea pentru eventualele consecințe ulterioare Guvernului moldovean.
Într-o evaluare anterioară, Institutul pentru Studierea Războiului a observat că Rusia configurează încet un spațiu informațional pentru destabilizarea țării vecine. El face acest lucru și pentru justificarea viitoarelor acțiuni prin prezentarea Kremlinului ca un protector al „vorbitorilor de limbă rusă amenințați”. Acest mod de abordare este similar cu narațiunile create de Federația Rusă pentru a justifica invazia masivă din Ucraina.
Rolul jucat de schimbarea recentă a Codului Vamal
Acest raport recent sugerează că decizia lui Krasnoselski de a intensifica condițiile informaționale ale Kremlinului. Totodată, se alimentează instabilitatea la Chișinău este determinată de o schimbare recentă a Codului Vamal al Republicii Moldova.
În luna martie a anului 2023, Executivul moldovean a modificat Codul Vamal pentru a începe să impună taxe vamale de import companiilor din Transnistria, cerându-le să le plătească în Republica Moldova. Această modificare a intrat în vigoare la începutul lunii curente și a fost percepută ca o „surpriză” pentru Transnistria.
Viktor Gușan, un om de afaceri moldo-rus care de facto controlează economia din Transnistria, este un apropiat al lui Krasnoselski. În aprilie 2022, Rusia a încercat să desfășoare o operațiune cu steag fals în Transnistria pentru a implica regiunea separatistă în invazia Ucrainei. Cu toate acestea, operațiunea a eșuat, deoarece se pare că Gușan a refuzat să pună în pericol relațiile sale profitabile cu companiile occidentale.
Modificarea legislației vamale au amenințat profiturile lui Gușan
Modificarea legislației vamale ar putea amenința profiturile lui Gușan în Transnistria. Potrivit Institutului pentru Studierea Războiului (ISW), investigațiile jurnalistice moldovenești din 2020 au dezvăluit un anumit aspect.
Anume, că două companii transnistrene asociate cu Gușan au importat bunuri în valoare de aproximativ 22 de milioane de dolari în Transnistria, fără să plătească taxe vamale.
Krasnoselski a criticat noua politică vamală. A denumit-o „nerezonabilă”, afirmând că încalcă acordul comercial dintre Transnistria și Uniunea Europeană. De asemenea, el consideră că Republica Moldova împinge relațiile dintre Moldova și Transnistria către „o confruntare mai accentuată”.