Republica Moldova și-a închis spațiul aerian! Decizia a fost luată în contextul situației periculoase din regiune

Așadar, Andrei Spînu a explicat că CSS a recomandat închiderea spațiului aerian al Republicii Moldova, în contextul situației periculoase din regiune.

„Ținând cont de situația din regiune, CSS a recomandat închiderea spațiului aerian al Republicii Moldova. Autoritatea Aeronautica Civilă va executa recomandarea, spațiul aerian va fi închis începând cu ora 12:00. Cursele vor fi orientate spre alte aeroporturi”, a anunțat ministrul Infrastrucurii și Dezvoltării Regionale din Republica Moldova, Andrei Spînu, potrivit agora.md

Maia Sandu a anunțat stare de urgență

Anterior deciziei respective, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a anunțat stare de urgență și le-a cerut cetățenilor moldoveni din Ucraina să se întoarcă în țară.

„Am stabilit că guvernul va cere Parlamentului să declare stare de urgență. Solicit cetățenilor Republicii Moldova care se află în vizită sau ședere în Ucraina să se întoarcă acasă. Toate punctele de trecere a frontierei sunt deschise și funcționează în regim extins, cu echipe suplimentate. Mai multe curse cu destinația Ucraina au aterizat azi la Chișinău. Vom avea grijă de acești oameni. La punctele de trecere a frontierei cu Ucraina se atestă o creștere a fluxului de trafic. Vom ajuta oamenii care au nevoie de sprijinul nostru. În acest moment suntem pregătiți să acomodăm câteva zeci de mii de oameni”, a anunțat Maia Sandu.

De asemenea, aceasta a dat asigurări că toate instituțiile statului moldovean sunt în stare de alertă.

Întâlnire de urgență la România

Administrația Prezidențială a informat recent că președintele Klaus Iohannis va avea o întâlnire joi, 24 februarie, cu preşedintele Senatului, Florin Cîţu, şi cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu. Aceștia vor discuta la Palatul Cotroceni despre tensiunile militare dintre Rusia și Ucraina.

În acest context, Administrația Prezidențială a informat că întâlnirea va avea loc la ora 13:00, după ce șeful statului a convocat Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT). Potrivit sursei menționate, pe ordinea de zi a reuniunii este inclusă tematica privind implicaţiile asupra securităţii euroatlantice în contextul agresiunii Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei.

La finalul şedinţei CSAT, preşedintele Klaus Iohannis va susţine o declaraţie de presă. De asemenea, prim-ministrul Nicolae Ciucă a convocat, la nivelul Guvernului, task-force-ul pentru gestionarea situaţiei generate de agresiunea militară rusă din Ucraina. Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a transmis Misiunii României la NATO să ceară activarea articolului 4 din Tratatul de la Washington, care stabileşte un mecanism de consultare între aliaţi.

Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat, joi dimineaţă, o operaţiune militară în estul Ucrainei. Liderul de la Kremlin a cerut armatei ucrainene „să depună armele” şi a promis să contracareze orice interferenţă străină în operaţiunea rusă în Ucraina.