Republica Moldova și-a reiterat angajamentul de a reglementa conflictul transnistrean exclusiv pe căi paşnice

După insinuările guvernatoarei Găgăuziei cu privire la militarizarea Republicii Moldova, Guvernul de la Chișinău reiterat angajamentul ”ferm al guvernului Republicii Moldova de a reglementa conflictul transnistrean exclusiv pe căi paşnice şi politice, cu respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova, în cadrul frontierelor recunoscute la nivel internaţional”.

Anterior, guvernatoarea Irina Vlah declarase că acest conflict înghețat din regiunea transnistreană ar putea deveni unul de actualitate prin acțiunile autorităților de la Chișinău, inclusiv cele are președintelui Maia Sandu.

O sursă de insecuritate și alertă

Irina Vlah a comentat și declarațiile șefului Serviciului de Informații și de Securitate (SIS), Alexandru Musteaţă, cu privire la obiectivul Rusiei de a crea un coridor terestru până în regiunea transnistreană, subliniind, astfel că țara condusă de Vladimir Putin ar apela la o nouă ofensivă în această direcție.

„Preocupat de acest subiect, şeful unei instituţii de resort ne avertiza recent că Rusia ar avea în plan să invadeze Republica Moldova la începutul anului 2023. (…) Un aşa-zis discurs de securitate a fost mai degrabă o sursă de insecuritate şi alertă”, a spus Irina Vlah.

Amintim că declarațiile șefului Serviciului de Informații și de Securitate (SIS), Alexandru Musteaţă, au venit în contextul în care un lot de 19 transportoare de tip Piranha, oferit de Guvernul Republicii Federale Germane, a intrat în dotarea armatei moldovene. Echipamentele vor fi utilizate pentru instruirea militarilor, a precizat ministrul apărării Anatolie Nosatîi.

Modernizarea armatei contribuie sau nu la consolidarea statutului de neutralitate?

În aceeași înregistrare, guvernatoarea Găgăuzei a admis că armata are nevoie de modernizare, dar se întreabă ca aceasta contribuie sau nu la consolidarea statutului de neutralitate al Republicii Moldova.

Nu în ultimul rând, guvernatoarea Găgăuziei a avut o reacție dură la adresa Maiei Sandu, numind-o ”președinta transparenței”.

”Ne-am dori totuşi să ştim de la comandantul suprem al forţelor armate care ne-a promis că va fi ‘preşedinta transparenţei’ – sunt acestea pentru consolidarea statutului de neutralitate al Republicii Moldova? Sau neutralitatea constituţională este o povară geopolitică?”, întreabă retoric Irina Vlah, scrie NewsMaker.md.