Republica Moldova şi Georgia au parafat vineri, la Summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius, Acordul de Asociere, implicit pe cel de Liber Schimb cu Uniunea Europeană.
Georgia a fost reprezentată la ceremonia de parafare de preşedintele Gheorghi Margvelashvili, Republica Moldova – de premierul Iurie Leancă, iar din partea Uniunii Europene – a parafat înaltul reprezentant pentru politică externă, Catherine Ashton.
Leancă a arătat, într-un scurt discurs, că Republica Moldova este un stat european: ‘împărţim aceeaşi cultură, aparţinem aceleiaşi civilizaţii’.
‘Vă rog să-mi permiteţi să spun acelaşi lucru în limba mea maternă, să mă adresez concetăţenilor mei: Moldova, astăzi am asigurat drumul nostru spre Uniunea Europeană’, a adăugat el în română, după câteva fraze în engleză.
Acordul de Asociere reprezintă o modalitate concretă de colaborare în relaţiile dintre UE şi statele din Parteneriatul Estic ce se concretizează pe sprijinul pentru reformele de bază, pe redresarea economică, pe buna guvernare şi pe o amplă liberalizare a comerţului cu UE.
Republica Moldova şi Georgia au început negocierile referitoare la Acordul de asociere cu Uniunea Europeană în 2010, ambele state sperând să semneze acest document în 2014.
Ucraina, care era mai avansată în apropierea de UE, a reuşit să parafeze acest document în 2012, după aproape cinci ani de negocieri cu UE, în pofida tensiunilor legate de încarcerarea fostului premier Iulia Timoşenko. Totuşi, cu o săptămână înainte de Summitul de la Vilnius, Guvernul de la Kiev a anunţat că a suspendat pregătirea Acordului de asociere cu Uniunea Europeană, a cărui semnare se afla pe ordinea de zi a reuniunii.
Parteneriatul Estic este un proiect iniţiat de Polonia şi Suedia în 2008, direcţionat către şase state din estul Uniunii Europene: Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova şi Ucraina. Parteneriatul Estic a fost lansat de Uniunea Europeană şi cele şase state partenere pe 7 mai 2009, în cadrul unui summit la Praga.
Parteneriatul Estic funcţionează în cadrul Politicii Europene de Vecinătate, care acoperă vecinătatea estică a UE şi pe cea sudică. Totuşi, PaE întăreşte cooperarea bilaterală şi introduce mecanisme noi pentru cooperarea regională, se arată pe site-ul easternpartnership.org.
Palierul bilateral vizează încheierea acordurilor de asociere, dezvoltarea cooperării sectoriale în diverse domenii, facilitarea regimului de vize. Dimensiunea multilaterală are la bază un mecanism menit să dinamizeze cooperarea între UE şi toate statele partenere, precum şi între cele şase state între ele. În plus, PaE fixează o reţea de organizaţii ale societăţii civile în UE şi în statele partenere. AGERPRES