UE va sprijini Republica Moldova în procesul de aderarea în funcție de rezultatul referendumului

Sprijinul Uniunii Europene pentru Republica Moldova s-ar putea micșora în cazul unui eșec al referendumului din toamnă. Aceasta este avertizarea făcută de președintele Maia Sandu, conform stiripesurse.md.

Președinta a fost întrebată despre posibila reacție a Uniunii Europene în cazul în care participarea la referendum nu ar fi suficientă.

„Problema nu este discuțiile mele cu liderii europeni. Problema este care va fi impactul asupra cetățenilor noștri și bineînțeles că nu vom putea conta pe sprijinul Uniunii Europene în măsura în care putem conta atunci când continuăm procesul de aderare și mai ales dorim să devenim stat membru”, a spus liderul de la Chişinău.

Maia Sandu a fost întrebată dacă planul de pace pregătit de Ucraina include și regiunea transnistreană. Președinta a răspuns că autoritățile de la Chișinău își mențin poziția și își doresc o soluționare pașnică a conflictului transnistrean.

„Noi de fiecare dată când avem ocazia vorbim despre necesitatea ca trupele ruse, care staționează ilegal în Republica Moldova, care ne încalcă și neutralitatea, și suveranitatea statului nostru să se retragă, și bineînțeles, noi optăm de fiecare dată pentru soluționarea pașnică a conflictului din regiunea transnistreană și asta va rămâne poziția noastră și în momentul în care se va ajunge la această discuție”, a transmis Sandu.

În acest context, Maia Sandu a declarat că războiul de la graniță continuă să reprezinte o problemă pentru atragerea investițiilor.

„Este greu să-i convingi pe investitorii străini, dar și pe cei locali, să investească în afaceri, când în apropiere este un război. Doar sfârșitul războiului va permite relansarea economiei în Republica Moldova”, a subliniat șefa statului.

Maia Sandu
SURSA FOTO: Inquam Photos, Elena Covalenco

Maia Sandu, şanse mari pentru un nou mandat la Chişinău

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, este în continuare pe primul loc în ceea ce privește preferințele moldovenilor pentru alegerile prezidențiale, arată un nou studiu. Totuși, acesta scoate la iveală că nemulțumirea față de președinte este, însă, în creștere.

Un sondaj recent realizat de Institutul Republican Internațional (IRI) a scos în evidență o nemulțumire crescândă în rândul cetățenilor Republicii Moldova față de activitatea președintelui Maia Sandu.

Conform rezultatelor obținute între 23 mai și 13 iunie 2024, 53% dintre moldoveni își exprimă nemulțumirea față de performanțele președintelui, ceea ce reprezintă o schimbare semnificativă față de perioadele anterioare.

Din procentajul total de nemulțumiți, 34% dintre respondenți s-au declarat profund dezamăgiți de acțiunile și rezultatele Maiei Sandu, în timp ce 19% și-au exprimat nemulțumirea într-o măsură mai moderată.

Aceste cifre sugerează o scădere semnificativă în aprecierea publicului față de liderul de la Chișinău în contextul în care aceasta a anunțat intenția de a candida pentru un al doilea mandat.
Pe de altă parte, suportul pentru Maia Sandu a scăzut și el. Numai 24% dintre moldoveni se declară foarte mulțumiți de activitatea sa. Alți 21% sunt mulțumiți, ceea ce indică o distribuție destul de echilibrată a opiniei publice între satisfacție și nemulțumire.

Comparativ, în perioade anterioare, aceste procente erau mai favorabile pentru președinta în funcție.

Studiul IRI sugerează că, dacă alegerile prezidențiale ar avea loc în duminica viitoare, Maia Sandu ar rămâne în continuare pe primul loc în preferințele alegătorilor.