Klaus Iohannis a subliniat faptul că România şi Republica Moldova sunt unite printr-o legătură extrem de puternică, formată din limba și literatura română, cultura tradițională şi istoria.
Afirmațiile sale au fost făcute publice la evenimentul la care noul ambasador al Republicii Moldova în România, Victor Chirilă, şi-a prezentat scrisorile de acreditare, conform IPN.
România și Republica Moldova, noi proiecte în 2022
În timpul discuţiilor de la Palatul Cotroceni, oficialii au vorbit despre iniţierea unor noi proiecte în 2022, pe lângă cele deja existente.
De asemenea, preşedintele nostru a vorbit despre necesitatea unei conlucrări mai ample între ministerele de resort din România și Republica Moldova, astfel încât să fie create interacţiuni pe multiple zone, iar „lucrurile să fie puse pe note”.
„Este necesar să trecem de la faza declaraţiilor la fapte concrete”, a spus Iohannis. În plus, acesta s-a arătat optimist că reuniunea celor două Guverne, preconizată pentru începutul lui 2022, va da un impuls nou în colaborarea bilaterală.
Ambasadorul Victor Chirilă a apreciat evoluţiile relaţiilor româno-moldove pe plac politic și economic. Acesta a menţionat că este necesară implementarea Parteneriatului Strategic între cele două țări, fiind „sinonimul integrării europene a ţării noastre”.
De asemenea, diplomatul a subliniat necesitatea definitivării mai multor documente bilaterale, în special a Acordului de asistenţă tehnică nerambursabilă, care ar putea fi semnate în cadrul reuniunii celor două Executive.
Trebuie menționat că, recent, Uniunea Europeană a propus o nouă asistență macrofinanciară pentru Republica Moldova, fiind acordate granturi și împrumuturi de 150 milioane de euro.
Finanțare de peste 100 de milioane de euro pentru Republica Moldova
Comisia Europeană a adoptat, pe 4 ianuarie, în urma solicitării Republicii Moldova, o propunere pentru o nouă operaţiune de asistenţă macrofinanciară (MFA) de până la 150 milioane de euro, din care 30 milioane de euro sunt granturi şi până la 120 milioane de euro sunt împrumuturi pe termen mediu în condiţii de finanţare favorabile, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.
„Comisia Europeană continuă să fie alături de oamenii din Republica Moldova, în această perioadă dificilă. Alături de noul program cu FMI, această nou-propusă asistenţă macrofinanciară va furniza atât granturi cât şi împrumuturi pe termen mediu în condiţii de finanţare favorabile, pentru a ajuta la sprijinirea economiei Republicii Moldova în următorii doi ani.
Ca întotdeauna, această finanţare va fi condiţionată de îndeplinirea angajamentelor menite să rezolve unele din cele mai presante probleme care afectează dezvoltarea economiei ţării”, a afirmat comisarul pentru Economie, Paolo Gentiloni.