Așadar, ministrul de Externe al Republicii Moldova subliniază că „oligarhii corupţi” complotează „umăr la umăr” cu Rusia pentru a-i destabiliza ţara.

În acest context, oficiul moldovean a cerut sancționarea lor de către autoritățile din Uniunea Europeană, conform dw.com

Ministrul de Externe al Republicii Moldova spune că oligarhii care ajută Rusia trebuie pedepsiți

„UE trebuie să-i sancţioneze pe oligarhii corupţi care au fugit din Moldova, care au furat mulţi bani şi care complotează umăr la umăr cu Rusia să destabilizeze ţara, să aducă violenţa pe străzile Moldovei”, a transmis Nicu Popescu.

La sfârşitul săptămânii trecute în capitala Chişinău au avut loc proteste contra guvernului prooccidental. Moldova este considerată cea mai săracă economie europeană. Se învecinează cu Ucraina, are trupe ruse staţionate pe teritoriul său şi este dependentă de energia vândută scump de un complex energetic controlat de o administraţie separatistă.

Bogdan Aurescu propune sancțiuni separate pentru Rusia pentru încercările de destabilizare din Republica Moldova

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a afirmat înainte de participarea la Consiliul Afaceri Externe (CAE) de la Bruxelles, că în acest context va recomanda propunerea pentru un regim separat de sancţiuni, pentru încercările de destabilizare a Republicii Moldova de către Rusia.

„Avem un nou guvern la Chişinău, un guvern profund dedicat reformelor şi integrării europene a ţării. În acelaşi timp am văzut, cum a spus preşedinta Republicii Moldova, dezvăluirea planurilor pentru destabilizarea ţării de către Rusia. Cred că este extrem de important ca Uniunea Europeană să transmită azi, prin intermediul miniştrilor de Externe, un puternic mesaj de susţinere pentru rezilienţa şi securitatea Republicii Moldova”, a spus şeful diplomaţiei române.

În legătură cu acest subiect, a arătat el, va recomanda „spre reflectare şi analiză juridică propunerea de a crea un regim separat de sancţiuni, pentru încercările de destabilizare a Republicii Moldova, a ordinii sale constituţionale şi a statului de drept”.

„În acelaşi timp, cred că este foarte important ca astăzi Consiliul să transmită susţinerea fermă în ceea ce priveşte înfiinţarea unei noi misiuni civile în Republica Moldova, în continuarea ajutorului privind interconectivitatea legat de reţelele de electricitate, cu UE, prin România, în acelaşi timp privind susţinerea perspectivei integrării europene a Republicii Moldova”, a spus Bogdan Aurescu.