Autoritățile Republicii Moldova consideră că ţara nu este interesată de procesele care au loc în cadrul Comunităţii Statelor Independente (CSI). De altfel, Guvernul de la Chișinău analizează necesitatea păstrării acordurilor semnate în cadrul acestui organism.
Republica Moldova ia distanță de procesele care au loc în cadrul Uniunii Statelor Independente. Informația a fost dezvăluită de Sputnik Moldova, cu referire la declarația ministrului afacerilor externe și integrării europene Nicolae Popescu.
Potrivit acestuia, Guvernul Republicii Moldova analizează necesitatea păstrării acordurilor semnate în cadrul CSI.
”Nu vedem procese în CSI care ar interesa Republica Moldova… Au fost probleme cu accesul la mărfurile noastre din 2006, există restricții comerciale în legătură cu exporturile noastre”, a spus Popescu.
CSI a devenit mai puțin relevantă pentru Chișinău
Potrivit acestuia, CSI a devenit mai puțin relevantă pentru Chișinău.
„Acum analizăm necesitatea păstrării unei părți dintre acordurile pe care Republica Moldova le-a semnat în cadrul acestei organizații”, a adăugat el.
Ministrul moldovean al agriculturii, Vladimir Bolea, susținea că retragerea Republicii Moldova din Comunitatea Statelor Independente ar fi o altă problemă, absolut inutilă. Potrivit acestuia, participarea la CSI nu împiedică continuarea integrării europene a țării. Bolea a menționat că poporul poate decide încetarea participării Republicii Moldova la CSI.
Maia Sandu nu a participat la summit-ul informal al Comunității Statelor Independente
De altfel, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, nu a participat la summit-ul informal al Comunității Statelor Independente (CSI), care a avut loc pe 26-27 decembrie la Sankt-Petersburg, în Rusia. La reuniunea au fost prezenți președinții Rusiei, Belarus, Azerbaidjanului, Kazahstanului, Tadjikistanului, Turkmenistanului, Uzbekistanului, Kîrgîzstanului și prim-ministrul Armeniei. Conform presei din Rusia, ei urmau să facă totalurile anului 2022 și să traseze planurile pentru cooperarea pe viitor în cadrul organizației.
„Maia Sandu însăși a vorbit recent despre acest subiect și a spus că, reieșind din convingerile sale pragmatice, R. Moldova preferă să nu se retragă din cadrul CSI. În același timp, se știe că ea nu va participa la summit-ul CSI”, a declarat, atunci, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
Anterior acestui gest, ministrul de Externe din Republica Moldova, Nicu Popescu, a anunțat că țara sa și-a suspendat participarea la reuniunile periodice ale CSI. În timpul unei conferințe din România, Maia Sandu a explicat că ieșirea Republica Moldova din CSI este un proces de durată, deoarece cooperarea în cadrul acestei organizații se bazează pe câteva sute de acorduri, multe dintre ele bilaterale și pe plan economic. De asemenea, ea a explicat că aceste acorduri sunt analizate în prezent, pentru a se vedea din care este posibilă retragerea și care ar urma să fie păstrate.