Prin măsura referitoare la Republica Moldova şi Georgia, cererile de azil din aceste ţări ar putea fi procesate mai repede şi ar putea duce la deportări mai rapide pentru solicitanţii respinşi.

Autoritățile din Germania definesc ţările de origine sigure ca fiind cele în care, în general, nu există teama de urmărire penală din partea statului şi în care statul îşi protejează cetăţenii, conform Reuters.

Germania a respins în 2022 majoritatea cererilor de azil din cele două ţări

Amintim că 99,9% din cererile din cele două ţări au fost respinse în 2022 şi în prima jumătate a anului 2023, conform datelor Ministerului de Interne. Acestea reprezintă împreună mai mult de o zecime din toate cererile respinse. Aproximativ 8.865 de georgieni şi 5.218 persoane din Republica Moldova au solicitat azil în Germania anul trecut.

Astfel, cabinetul de la Berlin a adoptat miercuri un proiect de lege elaborat de ministrul de interne Nancy Faeser, ca parte a unei serii de măsuri convenite la Schloss Meseberg. Acesta este un castel din afara Berlinului, unde guvernul s-a retras pentru două zile pentru consultări şi discuţii.

În schimb, grupul pentru drepturile refugiaţilor Pro Asyl a criticat demersul guvernului privind Georgia şi Moldova. Grupul susține că Germania ignoră faptul că Rusia ocupă regiuni separatiste din ambele ţări, ameninţând securitatea.

Rusia ar putea anexa regiunile separatiste Osetia de Nord și Abhazia din Georgia

Amintim că fostul preşedinte Dmitri Medvedev, a declarat că Rusia ar putea anexa Osetia de Sud şi Abhazia. Acestea sunt regiunile separatiste ale Georgiei.

„Ideea de a se alătura Rusiei este încă populară în Abhazia şi Osetia de Sud. S-ar putea să fie pus în aplicare dacă există motive întemeiate pentru asta”, a scris vicepreședintele Consiliului de Securitate, într-un articol publicat miercuri dimineaţa de ziarul rus Argumentî i Faktî.

Georgia a pierdut controlul asupra regiunilor după destrămarea Uniunii Sovietice. Rusia le-a recunoscut independenţa în 2008. Asta, după ce Georgia a cercat să recâştige cu forţa controlul asupra Osetiei de Sud. Opoziția a determinat un contraatac din partea Rusiei.

Deşi relaţiile Rusiei cu Georgia s-au îmbunătăţit de atunci, Medvedev a acuzat Occidentul că a creat tensiuni în jurul Georgiei prin discutarea posibilei sale aderări la NATO.

„Nu vom aştepta dacă preocupările noastre devin tot mai reale”, a afirmat Dmitri Medvedev în articolul ce marchează cea de-a 15-a aniversare a recunoaşterii independenţei, referindu-se la o posibilă anexare.