Ambasadorii statelor membre UE au convenit privind începerea negocierilor de aderare pentru Ucraina şi Republica Moldova

Decizie la nivelul UE pentru Ucraina şi Republica Moldova.

Vineri, 14 iunie 2024, ambasadorii celor 27 de state membre ale Uniunii Europene au convenit în principiu să înceapă negocierile de aderare cu Ucraina şi Republica Moldova la data de 25 iunie. Anunțul a fost făcut de președinția belgiană a Consiliului UE.

„Ambasadorii au ajuns la un acord de principiu asupra cadrului negocierilor de aderare cu Ucraina şi Republica Moldova. Preşedinţia belgiană va convoca primele conferinţe interguvernamentale pe 25 iunie”, este mesajul postat pe reţeaua X (fosta Twitter).

Conform AFP, această decizie urmează să fie oficial validată într-o reuniune ministerială programată pentru 21 iunie.

Cristina Gherasimov, vicepremierul pentru integrare europeană din Republica Moldova, a întâmpinat cu entuziasm decizia, descriind-o drept un „moment istoric”.

Ea a menţionat că, la data de 25 iunie, Preşedinţia belgiană a Uniunii va convoca primele conferinţe interguvernamentale cu Republica Moldova şi cu Ucraina.

„Prima Conferință Interguvernamentală Moldova-UE va avea loc pe 25 iunie!

Ambasadorii țărilor membre pe lângă Uniunea Europeană au agreat, de principiu, cadrele de negociere pentru deschiderea oficială a negocierilor de aderare cu Republica Moldova și Ucraina.

Drept urmare, la 25 iunie, Președinția belgiană a UE va convoca primele conferințe interguvernamentale cu cele două țări.

Felicitări tuturor pentru acest moment istoric! Și mulțumim Președinției belgiene pentru această veste bună!”, a transmis Cristina Gherasimov pe pagina sa de socializare.

Pericolul reprezentat de președinția rotativă a Ungariei

Comisia Europeană a confirmat, acum o săptămână, că atât Republica Moldova, cât și Ucraina îndeplinesc toate criteriile necesare pentru a începe oficial negocierile de aderare la UE. Premierul ucrainean Denîs Şmîhal și-a exprimat speranța că discuțiile ar putea începe în această lună.

Aprobarea cadrului de negociere aparține statelor membre UE, care trebuie să fie unanim de acord pentru a începe negocierile, un proces care poate dura ani de zile. Belgia se pregătește pentru conferințele interguvernamentale programate pentru 25 iunie la Luxemburg, cu Ucraina și Republica Moldova, sub rezerva unui sprijin unanim.

Belgia deţine președinția rotativă a UE până la finalul lunii iunie

Cu toate acestea, sprijinul unanim nu este garantat. Ungaria, care are relații strânse cu Rusia și a exprimat critici asupra candidaturii Ucrainei, prezintă îndoieli în privința evaluării Comisiei privind pregătirea Kievului. Diplomați citați de Reuters au indicat că Budapesta dorește adăugarea unor elemente suplimentare în cadrul de negociere.

Belgia și Comisia Europeană își propun să ajungă la un acord în luna iunie, înainte ca Ungaria să preia președinția rotativă de la 1 iulie, pentru o perioadă de șase luni. Există temeri în rândul diplomaților UE că Ungaria ar putea îngheța întregul proces până în 2025, conform informațiilor Reuters de acum o săptămână.