Preşedintele Petro Poroşenko a semnat partea economică a acordului de asociere, în condiţiile în care partea politică a acestui acord a fost semnată la 21 martie 2014. Republica Moldova şi Georgia vor semna acordul complet, de asociere şi liber schimb.
Acordul de asociere între Republica Moldova şi Uniunea Europeană a fost parafat la sfârşitul ultimului summit din noiembrie al statelor participante la Programul Parteneriatului Estic de la Vilnius.
UE a devansat data semnării oficiale a acordului cu Republica Moldova şi Georgia, prevăzută iniţial pentru sfârşitul lui 2014, pe fondul crizei din Ucraina, generată de refuzul fostului preşedinte Viktor Ianukovici de a semna acest acord la summitul de la Vilnius, şi al eventualelor represalii din partea Rusiei.
Semnarea acordurilor a reprezentat un moment important atât pentru Uniunea Europeană, cât şi pentru ţările semnatare, aceste urmând să aprofundeze în mod semnificativ legăturile politice şi economice dintre părţi, cu o perspectivă pe termen lung de asociere politică şi integrare economică. Totodată, acordurile de asociere au scopul de a aprofunda relaţiile politice şi economice dintre UE şi ţări semnatari şi de a integra treptat aceste state în piaţa internă a UE – cea mai mare piaţă unică din lume.
În domeniul reformelor interne, UE va coopera cu ţările semnatare în ceea ce priveşte consolidarea statului de drept, promovarea reformelor judiciare, combaterea corupţiei, asigurarea respectării drepturilor şi libertăţilor fundamentale şi consolidarea instituţiilor democratice.
Totodată, sunt prevăzute reforme într-o serie de domenii-cheie, precum guvernarea publică, justiţie, poliţie, redresarea şi creşterea economică, protecţia consumatorilor şi sectoare ca energia, transporturile, protecţia mediului, dezvoltare industrială, dezvoltare socială şi protecţie, educaţie, tineret şi cultură. AGERPRES