În cadrul conferinței internaționale care a avut loc astăzi la Berlin, s-a decis încheierea unui angajament pentru un pachet de ajutor financiar de peste 695 de milioane de euro, dar şi pentru acordarea de sprijin politic Republicii Moldova în contextul generat de războiul din Ucraina.
Menționăm faptul că la conferință au participat aproximativ 50 de delegaţii, din partea unor organizaţii internaţionale şi a circa 30 de ţări. În ceea ce îi privește pe donatori, printre ei se numără UE, SUA, Canada, Japonia, Banca Mondială şi Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM), care au convenit, de asemenea, să preia aproximativ 12.000 din cei aproximativ 100.000 de refugiaţi ucraineni aflaţi în Republica Moldova.
Conform Agerpres, din totalul de 659,5 de milioane de euro al asistenţei financiare promise, 108,2 milioane reprezintă sume nerambursabile şi circa 530 de milioane linii de credit.
Republica Moldova nu este singură
O reacție în acest sens a venit de la ministrul german de Externe, care a vrut să sublinieze faptul că Republica Moldova nu este singură în fața provocărilor din ultima perioadă.
”Mesajul nostru este clar: (Republica) Moldova nu este singură”, a declarat, potrivit agenţiei EFE, ministrul de externe german, Annalena Baerbock. Totodată, ea a fost și cea care a prezentat în faţa presei rezultatele conferinţei împreună cu omologul ei francez, Jean-Yves Le Drian, cu ministrul de externe român, Bogdan Aurescu, şi premierul moldovean, Natalia Gavriliţa.
Trebuie menționat faptul că Germania este cea care deţine preşedinţia prin rotaţie a statelor G7 și totodată cea care s-a angajat să acorde Republicii Moldova un împrumut de 50 de milioane de euro.
În același timp, Annalena Baerbock a ținut să își experiment recunoștința faţă de solidaritatea pe care a dovedit-o Republica Moldova, ţară care în pofida economiei sale fragile are cea mai ridicată rată a numărului de refugiaţi ucraineni pe cap de locuitor.
Amintim că la finele lunii martie, în urma unei vizite a Annalenei Baerbock la Chişinău, a început transferul din Republica Moldova în Germania al primelor grupuri de refugiaţi, fiind astfel stabilit ceea ce şefa diplomaţiei germane a descris drept un ”pod aerian umanitar”.
Țările europene sunt mai unite ca niciodată
Pe de altă parte, Germania are sprijinul Franţei, dar şi al României pentru o ”platformă de asociere sustenabilă” cu Republica Moldova, a mai menţionat Annalena Baerbock, dar fără a preciza dimensiunea concretă a acesteia.
În ciuda acestui lucru, aceasta a menţionat că acest ajutor va marca ”începutul unei platforme de sprijin durabil pentru (Republica) Moldova” şi că va urma un ajutor pentru aprovizionarea cu electricitate, gestiunea frontierelor şi reformele politice, relatează AFP.
”Ştim că, în final, aceasta nu priveşte doar (Republica) Moldova sau Ucraina, aceasta priveşte Europa şi libertatea noastră comună”, a subliniat Baerbock în conferinţa de presă.
La rândul său, premierul Natalia Gavriliţa a ținut să sublinieze și ea aspiraţia Republicii Moldova de a deveni membră a UE, dar şi vulnerabilitatea ţării sale faţă de Rusia, având în vedere atât frontiera comună cu Ucraina cât şi conflictul îngheţat din regiunea separatistă prorusă Transnistria.
„Moldova este cea mai vulnerabilă dintre vecinii Ucrainei. Astăzi, Moldova are nevoie de prieteni buni şi de parteneri de încredere”, a subliniat şefa guvernului de la Chişinău.
Precizările lui Bogdan Aurescu
O reacție în acest sens a avut-o și ministrul Bogdan Aurescu. În cadrul intervenţiei susţinute în deschiderea conferinţei, acesta a precizat că guvernul României pregăteşte un pachet suplimentar de asistenţă financiară nerambursabilă în beneficiul Republicii Moldova în valoare de 10 milioane de euro.
În același timp, el a amintit și de asistenţa nerambursabilă în valoare de 100 de milioane euro care urmează să fie implementată prin proiecte de dezvoltare în baza Acordului semnat de prim-miniştrii Nicolae Ciucă şi Natalia Gavriliţa.
Totodată, oficialul român a mai ținut să vorbească și despre acordarea de către România, în contextul actualei crize, a unei asistenţe în valoare totală de 3,8 milioane de euro, care constă în 5.000 tone de păcură pentru sprijinirea securităţii energetice a Republicii Moldova şi în importante cantităţi de carburanţi.
Bogdan Aurescu a mai vorbit și despre sprijinul acordat Republicii Moldova în construirea securităţii energetice şi a pledat pentru mobilizarea din partea comunităţii internaţionale de asistenţă financiară „robustă” care să permită autorităţilor de la Chişinău să gestioneze criza energetică, să stabilizeze finanţele publice şi să sprijine obiectivele de reformă ale actualului Guvern, precum consolidarea statului de drept, modernizarea instituţiilor publice şi ridicarea nivelului de trai al populaţiei.