Președinția Republicii Moldova a prezentat Concepția de creare a Curții Anticorupție, instituție propusă de Maia Sandu. După cum se arată în documentul făcut public, instanța va fi formată din maximum 15 judecători, care vor fi selectați prin concurs de către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), în baza calificărilor și expertizei lor. Judecătorii vor fi numiți de către președinte. Jurisdicția instanței va cuprinde toate cazurile de la Parchetul Anticorupție și va soluționa apelurile privind acțiunile Autorității Naționale de Integritate, inclusiv chestiunile legate de confiscarea bunurilor dobândite ilicit.
De asemenea, Curtea Anticorupție va consolida evaluarea atât a legalității acțiunilor întreprinse de Autoritatea Națională de Integritate (ANI), cât și a cererilor de confiscare a bunurilor neexplicate destinate statului. Acest proces consolidat se va abate de la dispozițiile existente. Cauzele aflate în prezent în curs de examinare de către alte instanțe vor fi transferate către această instanță specializată. Transferul cauzelor în etapa premergătoare procesului, după faza preliminară, se va baza pe criterii bine definite.
CSM va avea o autoritate sportivă în ceea ce privește evaluarea integrității
Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) i se va acorda o autoritate sporită în evaluarea integrității și a caracterului moral al candidaților în cadrul procesului de selecție a judecătorilor Curții Anticorupție.
Criteriile de selecție vor cuprinde diverși factori, cum ar fi experiența judiciară anterioară în Republica Moldova sau la nivel internațional și, eventual, alte calificări pertinente pe care le posedă candidații. În plus, vor fi luate în considerare o reputație impecabilă și calitățile profesionale necesare pentru a activa în cadrul instanței anticorupție.
Judecătorii vor avea un mandat de cinci ani
Judecătorii numiți la instanța anticorupție vor avea un mandat de cinci ani, după care fie își vor relua funcțiile judiciare anterioare, fie, în cazul judecătorilor nou numiți, vor fi repartizați într-o funcție judiciară la instanța primară din Chișinău.
Potențialii candidați la funcția de judecător la instanța anticorupție vor depune simultan cererea de acces la secretul de stat în momentul înscrierii la concurs. Refuzul accesului la secrete de stat poate fi considerat un motiv valabil pentru respingerea numirii acestora.
Judecătorii care vor face parte din instanța anticorupție își vor exercita funcția pe o perioadă de cinci ani. La încheierea mandatului, aceștia se vor întoarce la funcțiile judiciare anterioare sau, în cazul judecătorilor nou numiți, vor fi repartizați într-o funcție judiciară la instanța principală din Chișinău.
Potențialii candidați interesați să devină judecători ai instanței anticorupție vor trebui să depună cererea de acces la secretul de stat simultan cu înscrierea la concurs. Refuzul accesului la secrete de stat poate fi considerat un motiv întemeiat de respingere a numirii acestora.
Pentru a oferi asigurări suplimentare, judecătorii vor avea opțiunea de a solicita măsuri de securitate de stat și, pentru cei care locuiesc în afara Chișinăului, li se vor oferi locuințe.
Mecanism dedicat pentru asigurarea integrității
În același timp, legea propusă include un mecanism dedicat pentru asigurarea integrității, care presupune verificarea anuală a declarațiilor de către Autoritatea Națională de Integritate (ANI) și o verificare periodică efectuată de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).
Operaționalizarea instanței va începe cu numirea a cel puțin patru judecători. Ulterior, în termen de o lună, cauzele în curs de soluționare aflate pe rolul altor judecători vor fi transferate la instanța anticorupție, cu condiția ca acestea să nu fi ajuns încă în stadiul de deliberări judiciare.
Pentru cauzele care au ajuns în stadiul de deliberări judiciare, se va aloca o perioadă maximă de cinci luni de la intrarea în vigoare a legii pentru finalizarea acestora. Dacă nu se înregistrează progrese în cauzele penale în acest termen, cauza va fi transferată instanței anticorupție. Alte aspecte esențiale referitoare la punerea în aplicare a legii și la organizarea instanței sunt următoarele. Legea va fi prezentată Parlamentului pentru examinare în cursul sesiunii parlamentare actuale pentru a iniția instituirea funcționării instanței. În plus, după aprobarea legii, textul va fi transmis Comisiei de la Veneția, asigurându-se că vor fi făcute ajustările necesare. În plus, judecătorii numiți sau transferați la instanța anticorupție vor fi supuși unei evaluări externe extraordinare (vetting) ulterioare curților de apel.