Miercuri, Ambasada Federaţiei Ruse în Republica Moldova a confirmat că Moscova este dispusă să doneze Chişinăului aproape 200.000 de doze de vaccin Sputnik V, de producţie rusească.
O treime din dozele de vaccin ar fi destinate regiunii transnistrene
Mesajul a fost transmis de către reprezentanţii ambasadei Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale din ţara vecină.
Mai exact, este vorba despre un transport de 182.000 de doze de ser împotriva COVID-19, dintre care 62.000 de doze ar urma să fie repartizare regiunii transnistrene.
În prezent, Ministerul moldovean al Sănătăţii, cu sprijinul Ministerului de Externe, este în proces de pregătire a setului de documente necesare pentru importul lotului de vaccinuri, cu titlu de ajutor umanitar, în Republica Moldova, scrie Adevărul.
Deocamdată, autorităţile de la Moscova nu au venit cu o dată precisă privind momentul livrării dozelor de vaccin Sputnik V, însă sunt aşteptate să facă asta în curând.
Ce declara, marţi seara, premierul interimar al Republicii Moldova?
Într-un interviu acordat marţi seara postului de radio Europa Liberă, premierul interimar al Republicii Moldova, Aureliu Ciocoi, şi-a manifestat scepticismul în privinţa donaţiei de vaccinuri Sputnik V din Rusia, anunţată de liderul socialiştilor moldoveni Igor Dodon, dar şi în legătură cu achiziţia a 500.000 de doze din acelaşi ser. Ciocoi a explicat că însăşi Rusia întâmpină dificultăţi în ceea ce priveşte producţia vaccinului, potrivit Agerpres.
Totodată, Ciocoi a spus că încă nu există nimic “oficial” referitor la donaţia de 180.000 de doze de vaccin Sputnik V, despre care a anunţat Igor Dodon în cadrul recentei sale vizite la Moscova.
“Nu ştiu dacă este posibil la ora actuală să fie asigurată această cantitate (de doze de Sputnik V) chiar şi prin procurarea contra cost, pentru că ştim că Federaţia Rusă întâmpină dificultăţi la capacitatea de producţie a vaccinului.
Dacă există un lot disponibil pentru achiziţie, suntem în măsură să examinăm orice ofertă alături de celelalte vaccinuri eligibile pentru a fi achiziţionate şi importate de către Republica Moldova”, a precizat premierul, motivând că “în situaţia în care suntem trebuie să aducem în ţară orice vaccin disponibil pe piaţă”.