Republica Moldova vrea să înceapă negocierile de aderare la UE. Președintele Parlamentului de la Chișinău: Urmează o serie de legi
Republica Moldova are de gând să înceapă, de anul viitor, negocierile cu Bruxelles-ul pentru aderarea la blocul comunitar. Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a fost cel care a făcut acest anunț, subliniind că legislativul are de gând să adopte mai multe legi care au menirea de a armoniza legislația moldovenească la cea europeană.
”Noi, asta ne propunem, ca anul viitor să începem negocierile, și asta se va întâmpla. Pe dimensiunea legislativului noi suntem în orar cu toate angajamentele. Noi trebuie să votăm codul electoral. Joia aceasta vom vota în lectură finală.
Am votat amendamentele care țin de statutul Ombudsmanului, săptămâna aceasta vom vota și amendamentele care țin de consolidarea capacităților Consiliului pentru Egalitate și Nondiscriminare. Noi suntem într-un pas cu toate angajamentele noastre. Vom adopta o lege care se numește ,,legea antioligarhică”.
Vom seta niște reguli prin care nu vom permite ca cineva să acapareze o parte dominantă în sistemul bancar sau media, să controleze partide politice. Este și aceasta o condiționalitate. Noi o vom adopta această lege. Este și experiența Ucrainei la acest capitol, experiența Georgiei, dar vom interveni și în alte legi care țin de prevenirea monopolului și concentrării de capital sau piețelor în mâinile unor indivizi care ulterior ar putea să influențeze procesele politice.
Eu sunt optimist, cred că ne vom face tema pentru acasă foarte exemplar, astfel încât pe 23, noi să începem, să deschidem negocierile”, a declarat președintele Parlamentului din Republica Moldova, Igor Grosu, după ce a primit o întrebare în acest sens în cadrul emisiunii Nord News Live.
Locul Republicii Moldova este în Europa
La mijlocul lunii noiembrie, președintele PE, Roberta Metsola, a efectuat o vizită în Republica Moldova, acolo unde a fost primită de către președintele Maia Sandu.
Președintele PE a luat cuvântul în cadrul unei sesiuni plenare speciale a Parlamentului moldovean. În timpul vizitei sale la Chișinău, Republica Moldova, Președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, s-a întâlnit, de asemenea, și cu Președintele Parlamentului, Igor Grosu, cu Prim-ministrul Natalia Gavrilița și cu tinerii în cadrul unei întâlniri la primărie.
„Am venit aici cu un singur mesaj: Locul Moldovei este în Europa. Viitorul nostru trebuie să fie împreună, iar Parlamentul European va face tot ceea ce este necesar pentru a fi alături de voi, pe drumul vostru spre a deveni un stat membru al Uniunii Europene. Aceasta trebuie să fie istoria pe care o vom scrie împreună – în beneficiul tuturor celor din Europa”, a spus aceasta.
„Efectul transformator al aderării la UE nu este reprezentat doar de fonduri. Este vorba despre alinierea standardelor, este vorba despre a legifera împreună, este vorba despre faptul că vocea Republicii Moldova se va face auzită la masa de discuții privind deciziile care ne afectează pe toți. Este vorba despre garantarea democrației, a statului de drept, a egalității. Este vorba despre speranța pentru generațiile următoare”, adăugase președintele PE.
Nu în ultimul rând, Roberta Metsola declarase la momentul respectiv că ”trăim în vremuri de instabilitate. Cu prețuri ridicate la energie și electricitate, inflație, penurie de alimente și șomaj galopant. Și toate acestea sunt încadrate în contextul unui război ilegal pe continentul nostru – la granițele voastre – cu un autocrat care înarmează aprovizionarea cu energie și cu propagandă și dezinformare care riscă să împingă tot mai mulți oameni spre confortul marginilor”, arată site-ul oficial al Parlamentului European.