Republica Moldova dorește o relansare a apropierii de Uniunea Europeană, după cum anunță președintele moldovean, Maia Sandu. Acesta vrea, de asemenea, crearea unui „cerc de încredere” între România, Ucraina și Republica Moldova. Ce planuri are pentru relația cu Rusia.
Republica Moldova a reuşit în ultimul timp să deblocheze relaţiile cu vecinii săi – România şi Ucraina – iar una dintre priorităţile următoare ar trebui să fie resetarea relaţiilor cu Uniunea Europeană (UE), a declarat vineri preşedintele moldovean Maia Sandu într-un discurs susţinut online în faţa corpului diplomatic şi a angajaţilor Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, relatează Radio Chişinău.
Declaraţia intervine înaintea unei vizite pe care noul preşedinte proeuropean al Republicii Moldova urmează să o efectueze la Bruxelles, după ce relaţiile Chişinăului cu UE s-au deteriorat sub preşedinţia predecesorului său, socialistul prorus Igor Dodon, menţionează EFE.
Cerc de încredere – România, Ucraina, Republica Moldova
În acest sens, Maia Sandu s-a referit la întrevederile pe care le-a avut la începutul mandatului său cu preşedinţii României şi Ucrainei, subliniind importanţa construirii unui „cerc de încredere” între cele trei state, ceea ce le-ar aduce beneficii tuturor.
„Un alt partener important cu care trebuie să relansăm relaţiile este Uniunea Europeană”, a spus politicianul liberal, care a preluat oficial mandatul de preşedinte la 24 decembrie.
În acest context, Sandu a reamintit că UE a îngheţat în 2018 o mare parte din asistenţa financiară pentru Republica Moldova din cauza „abuzurilor nedemocratice” ale Chişinăului, conform declaraţiilor sale difuzate de preşedinţia moldoveană.
Ea s-a referit la alegerile din acel an pentru funcţia de primar general al Chişinăului, ale căror rezultate au fost anulate printr-o controversată decizie judecătorească, ceea ce a determinat UE să suspende ajutorul de 100 de milioane de euro pentru Republica Moldova.
Maia Sandu: Vreau să relansez apropierea Republicii Moldova de UE
În 2020, „UE a fost atacată prin remarci ofensatoare de mai multe ori de pseudolideri de la Chişinău”, a spus preşedinta Republicii Moldova într-o aparentă aluzie la Dodon.
„Vom depăşi aceste pagini ruşinoase din istoria diplomaţiei noastre. Peste câteva zile voi merge la Bruxelles. Vreau să relansez procesul de apropiere a Republicii Moldova de UE prin reforme democratice şi economice care să transforme ţara noastră într-un stat european”, a spus Sandu. Republica Moldova trebuie să fie un stat „cu instituţii europene, şcoli europene, spitale europene şi cu viitor european”, a subliniat ea.
Spre deosebire de Dodon, care a privit mai mult spre Rusia, Sandu susţine apropierea republicii de UE, dar şi menţinerea unor relaţii bune cu Rusia, un echilibru complicat, în opinia observatorilor.
„Cât priveşte Rusia, avem o relaţie complexă. O relaţie în care avem multe domenii în care cooperăm. Avem mulţi cetăţeni în Rusia şi avem legături tradiţionale, dar există şi aspecte în care avem opinii şi interese diferite”, a subliniat Maia Sandu. „Vrem să depăşim aceste probleme prin dialog, respect reciproc şi o relaţie constructivă”, a spus preşedintele moldovean, care a adăugat că toate acestea presupun „respect pentru neutralitatea noastră” şi rezolvarea problemei transnistrene şi a prezenţei trupelor ruseşti în această regiune.
Maia Sandu solicită retragerea trupelor ruseşti din Transnistria
Sandu solicită retragerea trupelor ruseşti din Transnistria, în timp ce Moscova consideră că această cerere este „iresponsabilă”, notează EFE.
Transnistria, un teritoriu de numai jumătate de milion de locuitori, majoritatea slavi, a ieşit de sub jurisdicţia Chişinăului după un conflict armat (1992-1993) în care a beneficiat de ajutor rusesc.
Conform Acordului pentru soluţionarea paşnică a conflictului din Transnistria, semnat în iulie 1992, Rusia a desfăşurat 2.400 de soldaţi pentru a garanta pacea în zonă, dar acest contingent a fost redus de-a lungul anilor.
În septembrie 2006, 97% dintre locuitorii Transnistriei au votat la un referendum în favoarea independenţei şi integrării ulterioare în Federaţia Rusă.
„Voi depune toate eforturile pentru a menţine o relaţie bună cu Rusia. Evident, depinde nu numai de Moldova, ci şi de partenerii noştri ruşi”, a subliniat Sandu, citată de EFE.
Critici la adresa fostelor guvernări din Republica Moldova
În discursul său, preşedintele moldovean a subliniat şi importanţa unei mai bune coordonări între politica internă şi cea externă. „Prioritatea mea cheie ca preşedinte, potrivit mandatului oferit explicit de cetăţeni, este să facem ordine în ţară, la noi acasă, pentru care va fi necesară o sincronizare maximă între politica internă şi cea externă”, a adăugat ea.
Maia Sandu a criticat unele acţiuni şi declaraţii ale reprezentanţilor fostelor guvernări, inclusiv ale predecesorului său în funcţie, care au afectat imaginea Republicii Moldova peste hotare şi au dus la izolarea internaţională a ţării.
Maia Sandu susţine această întrevedere online cu reprezentanţii corpului diplomatic din sediul Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, avându-l alături pe ministrul Aureliu Ciocoi, care îndeplineşte şi funcţia de prim-ministru interimar.