Desi beneficiaza de cea mai puternica economie din Europa, bursa germana a listat doar 755 de companii pe cele doua segmente de piata, oficial si regular. De fapt, fragmentarea pietei in doua categorii distincte a fost operata la 1 ianuarie 2003, iar actuala formula este asemanatoare cu sistemul de tranzactionare al Bursei de Valori Bucuresti. Totusi, numarul companiilor de renume listate la Bursa din Frankfurt este aproape la fel de mare cu cel intalnit in cea mai mare bursa din lume - New York
Desi beneficiaza de cea mai puternica economie din Europa, bursa germana a listat doar 755 de companii pe cele doua segmente de piata, oficial si regular. De fapt, fragmentarea pietei in doua categorii distincte a fost operata la 1 ianuarie 2003, iar actuala formula este asemanatoare cu sistemul de tranzactionare al Bursei de Valori Bucuresti. Totusi, numarul companiilor de renume listate la Bursa din Frankfurt este aproape la fel de mare cu cel intalnit in cea mai mare bursa din lume – New York Stock Exchange.
In luna ianuarie 2003, pe piata de capital germana se tranzactionau peste 5.500 de bonduri, obligatiuni si alte titluri de valoare. Fondurile de investitii reprezinta un important segment de piata in bursa din Frankfurt. Volumul zilnic al tranzactiilor cu unitati de fond listate in aceasta bursa reprezinta aproximativ 15% din valoarea totala a tranzactiilor inregistrate in aceeasi zi pe piata de capital germana. Pentru investitorii noi pe piata germana, brokerii recomanda in special achizitionarea unitatilor de fond, in functie de gradul de risc al acestora. Ei sustin ca investitia directa in actiuni pe piata germana, chiar daca numele companiilor sunt sonore, este riscanta, deoarece informatiile ajung la investitorul roman ceva mai tarziu decat in piata si acesta isi asuma riscuri inutile. In plus, o parte din fondurile de investitii ale caror unitati de fond se tranzactioneaza pe aceasta piata plaseaza banii chiar in titluri cotate pe pietele europene. Managementul acestor fonduri are acces la informatii mult mai rapid decat un investitor individual si prin forta financiara de care dispun pot determina cresterea sau scaderea valorii unor titluri in functie de interes, cumparare sau vanzare. Indicatorii Bursei din Frankfurt au avut o evolutie descendenta in ultimii doi ani. Recesiunea economica pe plan mondial a avut un puternic impact asupra celor patru indici ce caracterizeaza evolutia pietei de capital germane. Indicele DAX a atins in luna februarie 2003 un minim istoric in ultimii doi ani si jumatate, ca urmare a conflictelor de interese privind un eventual razboi in Golful Persic. Indicele Xetra DAX, care se calculeaza pe baza preturilor maxime de tranzactionare, a urmat acelasi curs. Capitalizarea bursiera pentru piata germana a scazut de la inceputul acestui an cu aproximativ 1,2 miliarde euro, cauza fiind scaderea continua a cotatiilor bursiere.
Obligatiunile sunt la mare cautare
· Bondurile si obligatiunile sunt oportunitatile cele mai cautate de investitori pe piata germana. Piata germana ofera peste 5.500 de astfel de titluri.
· Unitatile fondurilor de investitii par sa fie cea mai buna solutie pentru cei care nu cunosc piata germana si care nu pot urmari permanent schimbarile rapide din economie.
· Investitiile in actiunile companiilor cu renume reprezinta mai degraba o modalitate de conservare a banilor in conditii de siguranta, decat o oportunitate de a obtine castiguri pe termen scurt.
RWE
Desi actiunile RWE au continuat sa scada in ultimul an, compania germana de electricitate are planuri mari de expansiune, inclusiv prin achizitia unor retele de distributie in Romania.
E.On
Desi a inceput anul 2003 cu un succes prin achizitionarea celui mai mare importator de gaze naturale din Germania – Ruhrgaz, actiunile E. On AG nu au avut parte de un salt spectaculos.
Deutsche Bank
Deutche Bank este una din cele mai importante banci de pe continentul european si cea mai mare banca din Germania, un candidat dorit de statul roman pentru privatizarea BCR.