✔ Renunțarea la imunitate. Aleșii nu au de ce să beneficieze de imunitate, asta în afara declarațiilor politice. Este o bătaie de joc la adresa ideii de justiție și la adresa românilor.
✔ Modificarea codului penal și a codului de procedură penală. Sunt numeroase probleme ale noii legislații penale românești. Unele deja au fost taxate de Curtea Constituțională, dar altele nu țin de această instituție, ci mai mult de modul în care legiuitorii au definit o serie de concepte sau au ierarhizat infracțiunile. Astfel, legea românească este încă foarte permisivă cu infracțiunile comise cu violență sau cu abuzurile împotriva copiilor, în timp ce infracțiunile economice sunt pedepsite exemplar.
✔ Legea răspunderii magistraților. În momentul de față, magistrații care fac abuzuri nu răspund pentru ele. În schimb, statul român este obligat să plătească despăgubiri imense de către instanțele internaționale din cauza unor erori judecătorești. O lege care să-i facă pe magistrați mai atenți cu modul în care își fac meseria este în Parlament, dar varianta este perfectibilă. 
✔ Situația închisorilor. Este greu ca într-o țară în care sărăcia severă este în creștere să vorbești despre drepturile deținuților. Totuși, aceștia câștigă din ce în ce mai multe procese la CEDO, iar banii pe care îi primesc ca despăgubiri vin de la bugetul de stat. 
✔ Judecarea cu celeritate. Procese care în alte țări se termină în câteva zile, în România se întind pe zeci de ani. Mai ales în spețele economice, această practică poate să se traducă în pagube imense pentru cei implicați.

CITIȚI ȘI:

Ce trebuie să facă noul guvern pentru a scoate România din primitivism

Comunicații: Internet în toată țara

 

De ce are nevoie agricultura

Țară, țară, vrem angajați!

TURISM: Țara care are "de toate"

Sectorul energetic are nevoie de o reformă din temelii

Mediu: viitorul nu arată bine

Sistemul de sănătate este "bolnav"

2017, anul deschiderii a cel pu'in 160 km de autostradă

Sistemul de educație suferă "mut"