România a primit o notă bună din partea pieţelor externe reuşind să împrumute, în martie, un miliard de euro cu scadenţă de cinci ani şi la un cupon de 5%, superior celui obţinut în 2008, de 6,5%. După aproape doi ani de la ultima emisiune de eurobonduri, România a împrumutat în martie 2010 un miliard de euro de la băncile străine. Oferta a fost subscrisă de cinci ori, iar randamentul total la scadenţă a fost de 5,17%, mai convenabil decât cel obţinut de Grecia, de 6,4%,
România a primit o notă bună din partea pieţelor externe reuşind să împrumute, în martie, un miliard de euro cu scadenţă de cinci ani şi la un cupon de 5%, superior celui obţinut în 2008, de 6,5%.
După aproape doi ani de la ultima emisiune de eurobonduri, România a împrumutat în martie 2010 un miliard de euro de la băncile străine. Oferta a fost subscrisă de cinci ori, iar randamentul total la scadenţă a fost de 5,17%, mai convenabil decât cel obţinut de Grecia, de 6,4%, ţară care are în prezent, în ciuda gravelor probleme financiare, un rating mai bun decât România.
„Cred că emisiunea este un succes. O dată din perspectiva sumei care este destul de importantă şi a doua oară pentru că este un cost rezonabil, mult mai bun decât cel pe care ar fi putut să-l obţină România anul trecut, de exemplu“, afirmă Ionuţ Dumtru, economist şef Raiffeisen Bank. În opinia acestuia, percepţia investitorilor asupra României s-a îmbunătăţit în special datorită respectării acordului cu Fondul Monetar Internaţional şi a îndeplinirii ţintelor macroeconomice.
Semnalul că România începe să recâştige încrederea investitorilor externi a fost dat în ultimele două săptămâni de agenţiile de evaluare Fitch şi Standard&Poor‘s care au schimbat perspectiva de rating a ţării de la negativă la stabilă.
Perspectivă stabilă pentru România
Standard&Poor‘s apreciază că Guvernul a făcut eforturi pentru implementarea reformei bugetare şi a programului de consolidare fiscală, iar Fitch motivează ameliorarea perspectivei, precizând că „limitarea peste aşteptări a deficitului de cont curent din 2009, după riscul generat de perioada postelectorală, adoptarea bugetului pe 2010 şi estimările de normalizare a relaţiilor cu FMI au temperat presiunile de scădere a ratingului suveran al României“. „Sunt şanse ca sentimentul pieţelor financiare să se îmbunătăţească şi mai mult pe parcursul acestui an şi România să facă o nouă emisiune de eurobonduri la un cost şi mai bun“, consideră Dumitru. România a mai împrumutat 750 milioane de euro de la băncile străine în iunie 2008 la un cupon de 6,5%. Costurile împrumuturilor externe sunt mai avantajoase, în prezent, decât cele de pe piaţa internă.
De la începutul acestui an, statul a împrumutat de la băncile româneşti circa 9,75 miliarde de lei. Intenţia Ministerul Finanţelor Publice este să finanţeze jumătate din deficitul bugetar, a cărui ţintă este stabilită la 5,9% din PIB, prin emisiuni de titluri de stat pe piaţa internă.
Surse de finanţare diferite
În 2010, statul are de refinanţat şi titluri scadente în valoare de 24,5 miliarde de lei. Pe parcursul anului trecut, Ministerul de Finanţe a emis titluri de stat, atât certificate de trezorerie, cât şi obligaţiuni, în valoare totală de 76,1 miliarde de lei. Peste 63% din această sumă a fost împrumutată pe termen scurt, între una şi şase luni.
În primul trimestru, conform calendarului de emisiuni, Finanţele vor să atragă între zece şi 12 miliarde de lei de la băncile din România. Dobânzile obţinute de stat, de la începutul acestui an, au fost tot mai bune. Dacă în ianuarie, dobânda medie anuală ajungea la 9,5% în martie, aceasta a scăzut la 6,7%.
Prin urmare, diversificarea surselor de finanţare înseamnă atât costuri mai scăzute, în condiţiile în care dobânda obţinută la emisiunea de eurobonduri este doar cu circa 2% mai mare decât cea plătită Fondului Monetar Internaţional (FMI), cât şi o concurenţă mai mică făcută de stat companiilor private în atragerea de împrumuturi de la băncile din România.
9,7 miliarde de lei a împrumutat Ministerul de Finanţe de la băncile din România de la începutul anului, după ce în 2009 a luat 76 miliarde de lei
750 milioane de euro a mai împrumutat statul de pe pieţele externe în 2008 pentru a refinanţa obligaţiunile de 600 milioane euro din 2003