Pieţele regionale au adus câştiguri investitorilor în prima săptămână a lunii, reuşind să se decoreleze de evoluţiile descendente pe care le-am întâlnit în pieţele consacrate, în special pe cele americane şi europene.
Şi piaţa de la Bucureşti a încheiat săptămâna cu creştere, interesul investitorilor fiind orientat în special către companiile importante precum BRD Groupe Société Générale şi Petrom.
Indicele BET a reuşit o apreciere săptămânală de peste 6%, fiind ajutat atât de companiile petroliere Rompetrol Rafinare (Ă20%) şi Petrom (Ă6%), cât şi de BRD (Ă9,6%). BET-FI a câştigat aproape 10%, fiind ajutat cel mai mult de SIF Banat-Crişana şi Muntenia cu creşteri de peste 13%. Surprinzător, SIF Oltenia şi Moldova au câştigat doar 1,4%, respectiv 4%, probabil şi din cauza derivatelor de la Sibiu, pentru care prima scadenţă este peste două săptămâni.
După ce au încheiat şedinţa din 24 februarie la un nou minim multianual, de 3,73 lei, acţiunile BRD au reuşit o serie de şase şedinţe consecutive de creştere, iar în finalul săptămânii s-au tranzacţionat şi la 4,49 lei, cu aproximativ 20% peste minimul din ultima parte a lunii februarie. Chiar dacă rezultatele financiare pe anul trecut au fost peste aşteptări, sentimentul puternic negativ pentru sectorul bancar din pieţele externe a influenţat şi acţiunile BRD.
Joi, investitorii au preferat companiile din domeniul petrolier, decizie influenţată şi de creşterea cu 10% a preţului petrolului. La BVB, cu acţiunile Petrom s-a înregistrat cel mai important volum zilnic din acest an, de peste 38 milioane acţiuni. Cursul a reuşit o creştere de 11%, dar această apreciere vine după o lungă serie de evoluţii negative, încheiate cu noi minime de tranzacţionare pentru ultimii şase ani.
Finalul de săptămână a fost influenţat de publicarea de către CNVM a proiectului prin care acţionarii care controlează indirect peste 33% dintr-o companie sunt obligaţi să lanseze ofertă de preluare integrală. Acţiuni precum Rompetrol Rafinare, Rompetrol Well Services şi Zentiva au reacţionat imediat, creşterile de curs fiind vineri la nivelul maxim permis de sistemul de tranzacţionare.
Conform Reuters, Erste Bank va primi o sumă importantă cash de la unitatea cehă Ceska Sporitelna, care va distribui întreg profitul obţinut anul trecut, de 628,4 milioane euro, ca dividende. Dividendul plătit este astfel de trei ori mai mare decât cel din anul precedent şi va ajuta banca austriacă în operaţiunea de consolidare a capitalului, estimată la 2,7 miliarde euro. Erste Bank deţine 97,99% din banca cehă, Ceska Sporitelna.
În aceste condiţii este interesant de urmărit ce decizie de alocare a dividendului va lua Erste în cazul Băncii Comerciale Române, care a anunţat pentru anul trecut un profit record, de 541 milioane euro.