Companiile private din Bulgaria, Croatia, Ungaria, Lituania, Macedonia, Polonia, Slovacia si Turcia acorda o mare atentie responsabilitatii sociale, se arata intr-un studiu al United Nations Development Programme (UNDP) referitor la interesul sectorului privat din Europa Centrala si de Est fata de aceasta tema. Studiul a fost efectuat prin intervievarea mai multor manageri din sectoarele de servicii, industrie si agricultura.
Astfel, 48% din respondenti au provenit din companii locale private, 35% din multinationale si 17% din companii detinute de stat.
Ideile principale ale studiului sunt ca derularea afacerilor integreaza automat procesele de responsabilitate sociala in operatiunile unei companii, initiativele provin de la companii multinationale care respecta codul si standardele internationale iar impactul grupurilor de consumatori este inca redus datorita dezvoltarii slabe a sectorului privat.
Acesta recomanda guvernelor sa identifice un departament de stat caruia sa-i atribuie problemele responsabilitatii sociale, sa tina conferinte pe aceasta tema si sa dezvolte strategii nationale.
Recomandarile pentru societatea civila includ promovarea educatiei pentru a creste atitudinea oamenilor pentru responsabilitatea sociala, sa efectueze schimburi de practici proprii cu privire la acest domeniu, sa comunice mai mult cu autoritatile si celelalte companii din sectorul privat.
Studiul recomanda companiilor sa-si imbunatateasca nivelul de comunicare, sa adopte standarde internationale in ceea ce priveste responsabilitatea sociala si sa incheie parteneriate cu organizatii preocupate de responsabilitatea sociala.
Scopul proiectului “Acelerarea proceselor de responsabilitate sociala in noile tari membre ale Uniunii Europene si in tarile candidate pentru a promova armonia, competitivitatea si coeziune sociala” este sa creasca rata de implementare a practicilor de responsabilitate sociala in randul companiilor din zona denumita “Noua Europa”, formata din Bulgaria, Croatia, Ungaria, Lituania, Macedonia, Polonia, Slovacia si Turcia.
Proiectul este finantat de Comisia Europeana si UNDP.
Sursa: Capital 28 Iunie 2007