Restabilirea sancțiunilor împotriva Iranului. SUA lansează o cerere controversată către ONU

acordul nuclear

SUA acuză Iranul că a încălcat acordul nuclear din 2015 și dorește ca ONU să inițieze o procedură controversată prin care sancțiunile internaționale să fie restabilite. Mike Pompeo spune că a atras atenția asupra unei nerespectări semnificative.

Conform unei scrisori obținute de France Presse, șeful diplomaţiei americane Mike Pompeo a „notificat Consiliului de Securitate” o „nerespectare semnificativă din partea Iranului a angajamentelor sale” din documentul menit să împiedice Teheran să se doteze cu bomba atomică.

Această scrisoare a fost înmânată personal de către secretarul de stat american ambasadorului Indoneziei, Dian Triansyah Djani, care prezidează Consiliul de Securitate în această lună, potrivit agerpres.ro

Declanșarea acestui mecanism

SUA specifică că doresc declanşarea acestui mecanism, cunoscut sub numele de „snapback”, în calitate de participant la acordul din 2015, aşa cum apare menţionat în rezoluţia prin care acest acord a fost ratificat.

Deoarece preşedintele Donald Trump a retras SUA din acest acord internaţional în 2018, dreptul Washingtonului de a revendica acest statut este contestat de majoritatea celorlalţi membri ai Consiliului de Securitate, inclusiv de aliaţii săi europeni. Într-un memoriu trimis mass-media, Departamentul de Stat al SUA a asigurat că acţiunea sa este justificată.

De asemenea, preşedintele Donald Trump, care consideră că acest acord este dezastruos şi promite să obţină unul „mai bun” prin exercitarea de „presiuni maxime” asupra regimului de la Teheran, a restabilit şi chiar a înăsprit toate sancţiunile americane. Ca răspuns, autorităţile iraniene au început să renunţe la respectarea angajamentelor nucleare, în special în ceea ce priveşte îmbogăţirea uraniului.

„În pofida eforturilor ample şi a diplomaţiei cuprinzătoare ale Franţei, Marii Britanii şi Germaniei pentru a readuce Iranul pe drumul cel bun, încălcările sale persistă”, afirmă Mike Pompeo, care apreciază că „SUA nu au, prin urmare, nicio altă opţiune” decât să activeze „snapback”.

Declanşarea acestei proceduri complexe, prevăzute de rezoluţia care a ratificat acordul din 2015, ar trebui să permită restabilirea restului măsurilor punitive internaţionale în termen de 30 de zile, aproape automat.

Conform însă mai multor observatori, ambasadorul Indoneziei ar putea, după consultarea celorlalţi membri ai Consiliului, să respingă cererea înaintată de Washington.