Sumele datorate băncilor de firmele în lichidare au crescut în februarie cu 7% faţă de primă lună din an, la 458 milioane de lei, concomitent cu un avans similar al restanţelor la plată, la 353 milioane lei, deşi numărul companiilor în procedură de lichidare s-a redus uşor, potrivit datelor BNR.

Astfel, sumele restante înregistrate de debitorii persoane juridice aflate în lichidare au urcat de la 330 milioane de lei în ianuarie, la 353 milioane de lei, în timp ce numărul firmelor aflate în această situaţie a scăzut de la 448 la 431, se arată în datele publicate de Centrala Riscurilor Bancare (CRB) de la Banca Naţională a României (BNR).

De remarcat că în cazul companiilor în procedură de lichidare aproape 80% din sumele datorate băncilor reprezintă restanţe.

În ceea ce priveşte firmele aflate în reorganizare, restanţele acestora la bănci au crescut cu 12% în februarie, de la 201 milioane de lei la 225 milioane de lei, pe fondul unui avans uşor al numărului acestor firme, de la 122 la 130. Sumele datorate de aceşti debitori erau de 315 milioane de lei, astfel că procentul de restanţe se ridică la 71%.

CRB reprezintă o structură specializată în colectarea, stocarea şi centralizarea informaţiilor privind expunerea fiecărei persoane declarante, instituţie de credit sau instituţie financiară nebancară înscrisă în Registrul Special faţă de acei debitori care au beneficiat de credite şi/sau angajamente al căror nivel cumulat depăşeşte suma limită de raportare.

Datele de la Centrala Riscurilor Bancare se referă la expunerea faţă de un singur debitor, egală sau mai mare de 20.000 de lei, şi reprezintă 90% din valoarea creditelor acordate şi a angajamentelor asumate de către sistemul bancar.

SURSA: Mediafax