Valoarea restanțelor la creditele luate de la bănci de firmele care au dat faliment s-a dublat în ultimul an, ajungând la 500 de milioane de lei la sfârșitul lui noiembrie 2010, potrivit datelor raportate de instituțiile de credit la Banca Națională a României (BNR). Avansul datoriilor restante a fost susținut de majorarea numărului de firme cu credite care au dat faliment. Dacă în noiembrie 2009 erau în lichidare peste 400 de debitori bancari, în aceeași lună din 2010 se aflau în această situație aproape 650 de societăți care mai aveau de rambursat rate la împrumuturile contractate în trecut.
Sumele totale pe care băncile le au de recuperat de la firmele aflate în lichidare sunt mai mari – 600 de milioane de lei. Băncile au de recuperat însă și mai mulți bani de la companiile care au intrat în reorganizare judiciară: 785 de milioane de lei, din care 540 de milioane de lei reprezintă valoarea restanțelor. Astfel, valoarea restanțelor înregistrate de firmele aflate în lichidare și reorganizare depășește un miliard de lei (240 de milioane de euro)
25% din creditele mari sunt restante
Un sfert din persoanele fizice și juridice cu credite de peste 20.000 de lei aveau întârzieri la plata ratelor la sfârșitul lunii noiembrie, potrivit datelor BNR. Mai precis, din cele peste un milion de persoane cu credite mari, aproape 260.000 aveau restanțe. Dacă numărul persoanelor cu credite mari în derulare este în scădere, numărul celor care nu reușesc să-și plătească ratele este în creștere. La sfârșitul lui noiembrie 2010, numărul rău-platnicilor din această categorie era cu 10% peste cel consemnat în urmă cu un an.
Tabloul este întregit de evoluția sumelor totale restante. Acestea s-au dublat în ultimul an, ajungând la 15,25 miliarde de lei. De asemenea, s-a dublat și ponderea lor în totalul creditelor acordate, ca urmare a faptului că soldul împrumuturilor a crescut extrem de lent în comparație cu valoarea ratelor neachitate la timp. Totalul sumelor datorate băncilor de către populație și firme era de 234 de miliarde de lei la sfârșitul lui noiembrie 2010, cu doar 3,2 % mai mare decât în urmă cu un an.
Chiar dacă împrumuturile noi abia reușesc să acopere ratele plătite în contul celor vechi, în noiembrie, băncile au majorat dobânzile percepute la credite în euro. Firmele și populația preferă împrumuturile în euro deoarece sunt mai ieftine decât cele în lei.
Dobânda anuală efectivă (DAE) la creditele de consum în euro a crescut de la 8,30%, în octombrie, la 8,35% în noiembrie, renunțându-se astfel la tentativa de ieftinire a acestui tip de împrumuturi. Concomitent, costul efectiv al finanțărilor în euro pentru achiziția de locuințe a crescut cu aproape 0,3 puncte, iar DAE a ajuns la 6,22% în noiembrie.
Totodată, băncile au perceput dobânzi mai mari și în cazul împrumuturilor acordate firmelor: 5,65% în medie în noiembrie față de 5,53% în luna anterioară. Dobânzile medii plătite de firme la împrumuturile de peste un milion de euro au crescut mai mult: cu 0,24 puncte, ajungând la 5,31% pe an.
Restanțele firmelor în faliment și reorganizare judiciară s-au dublat
16 ianuarie 2011, 08:18
Ultima modificare în 16 ianuarie 2011, 10:18
Companiile care nu au făcut față crizei aveau rate restante în valoare de peste un miliard de lei la sfârșitul lunii noiembrie. Dublarea acestora a fost alimentată de înmulțirea firmelor aflate în dificultate.
Etichete: bnr,
faliment,
insolventa,
reorganizare,
restante
Publicat in categoriile: Companii
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Companii
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook