Volumul restanţelor populaţiei la credite a început să crească încă de la sfårşitul verii. Apropierea crizei financiare a accelerat ritmul acestora, iar perspectivele nu sunt deloc bune.

Campania electorală îi face pe liderii politici să promită ajutoare pe care nu ştiu dacă au cum să le respecte sau nu. Astfel, una dintre propunerile lui Theodor Stolojan, prim-vicepreşedintele PD-L, vizează crearea unui fond de investiţii de urgenţă destinat familiilor care au contractat credite pentru locuinţe pe care nu le-ar mai putea rambursa din cauza crizei financiare. Cu alte cuvinte, Stolojan promite o refinanţare de către stat a creditului ipotecar. Măsura ar urma să fie luată numai în cazul în care în Romånia ar fi recesiune economică şi numai după o încercare de negociere cu băncile, a cărei finalitate ar trebui să fie extinderea perioadei de rambursare astfel încåt ratele să scadă pentru a putea fi plătite din veniturile încasate de populaţie. Este ciudat că Stolojan vorbeşte deja de recesiune, în condiţiile în care prognozele de creştere economică sunt de peste 4% pentru 2009. Îngrijorător este  faptul că restanţele la bănci au început să crească vertiginos.

Restanţe de 7% din totalul creditelor populaţiei

135-22404-36banci47.jpgDacă pe perioada de vară statisticile BNR arătau o uşoară îmbunătăţire a situaţiei restanţelor populaţiei, în august, acestea au avut o creştere de peste 7%. La nivelul lunii august, potrivit statisticilor BNR, volumul restanţelor a fost de aproximativ 730 de milioane de lei. Odată cu declanşarea crizei financiare şi în Romånia, începånd din octombrie, ritmul de majorare a acestora s-a accelerat. Ritmul lunar de creştere a restanţelor (atunci cånd nu s-au înregistrat chiar revirimente ale acestora) era de circa 1%-3%. Din august însă, ritmul lunar de creştere a acestora s-a situat în jurul valorii de 5%-7%. Potrivit informaţiilor oferite de Biroul de Credit, volumul restanţelor populaţiei a continuat să crească şi în octombrie cu cåteva procente, la niveluri apropiate de creşterea înregistrată în august. Estimările revistei Capital merg spre un nivel de peste 800 de milioane de lei restanţe la credite la sfårşitul lunii octombrie, la un sold total al împrumuturilor acordate populaţiei de 114 miliarde de lei. Practic, putem vorbi acum de o pondere de 7% a restanţelor în totalul creditelor acordate de bănci populaţiei, nivel sensibil superior celui de acum jumătate de an, cånd ponderea acestora în total credite nu depăşea cu mult 2%. În condiţiile în care volumul creditelor acordate populaţiei în luna octombrie a fost mult mai mic decåt în septembrie sau august, păstrarea unui ritm accelerat de creştere a restanţelor nu poate să fie decåt îngrijorătoare. Şerban Epure, directorul general al Biroului de Credite, admite că „restanţele cresc, iar declanşarea crizei financiare în octombrie a scăzut semnificativ şi numărul interogărilor la Biroul de Credit“.

Romånii nu se mai împrumută masiv de sărbători

„Este pentru prima dată în istoria Biroului de Credit cånd numărul interogărilor dintr-o lună a anului în curs este mai mic decåt numărul înregistrat în aceeaşi lună din anul precedent“, spune Şerban Epure. Interogările făcute de bănci la Biroul de Credit reprezintă solicitările de credite ale persoanelor fizice din acea lună. Astfel, faţă de 750.000 de interogări în luna septembrie, în octombrie, au fost înregistrate doar 615.000 (faţă de 630.000 în octombrie 2007), iar previziunile pentru luna noiembrie merg către un maxim de 400.000, în condiţiile în care în perioada 15 noiembrie – 15 decembrie se înregistrează invariabil un vårf anual al solicitărilor de credite. Sărbătorile de iarnă nu au mai adus de această dată nici promoţii, nici cereri de credite. Din contră, băncile se întrec în a oferi dobånzi din ce în ce mai mari la depozite sau la alte produse de economisire. Creşterea şomajului ameninţă creditul pentru populaţie cu perspectiva unei şi mai mari contracţii.

135-22403-36_serbanepure_47_c.jpg«Nu mă pot aştepta la scăderi ale restanţelor. Sper ca valoarea lor să nu crească semnificativ şi să fie una controlabilă.»
Şerban Epure, director general Biroul de Credit

400.000 este numărul interogărilor la Biroul de Credit în noiembrie. Octombrie 2008 a fost prima lună în care numărul interogărilor a fost mai mic decåt cel din aceeaşi lună a anului precedent

7,1 mil. de credite active sunt contractate la ora actuală în Romånia. Cele şapte milioane de credite însumează 114 miliarde de lei împrumutaţi de populaţie

4,3 mil. de romåni au cel puţin un credit luat din sistemul bancar. Numărul debitorilor este aproape identic cu cel al salariaţilor din Romånia

690 mil. lei a fost valoarea restanţelor populaţiei în luna aprilie 2008, în creştere faţă de luna precedentă

706 mil. lei a fost valoarea restanţelor populaţiei în luna mai, în creştere faţă de luna precedentă

703 mil. lei a fost valoarea restanţelor populaţiei în luna iunie, în scădere faţă de luna precedentă

712 mil. lei a fost valoarea restanţelor populaţiei în luna iulie, în creştere faţă de luna precedentă

758 mil. lei a fost valoarea restanţelor populaţiei în luna august, în creştere accelerată faţă de luna precedentă