Unul din trei patroni de restaurante declară că intenţionează să majoreze preţurile în 2021, pentru că şi costurile de producţie sunt tot mai mari de când energia electrică, combustibilii şi alimentele s-au scumpit.
Mulţi dintre români spun că vor fi nevoiţi să rărească ieşirile la restaurant, dacă meniul se sumpeşte. Patronii din industria ospitalităţii nu mai fac faţă cheltuielilor și vor sa majoreze preţurile până la sfârşitul anului.
„Cred că din iarnă vor fi scumpiri de undeva între 10 si 20% cel puțin, pentru că nu facem față cheltueililor. Încercăm să dăm oamenilor de muncă, să aducem oamenii înapoi în Horeca”, spune Sorin Drăgan, proprietar lanț de restaurante.
Românii cu venituri modeste vor ajunge şi mai rar la restaurant dacă localurile majoreză preţurile.
Un prânz în Mamaia costă 60 de lei
Nici acum nu e la îndemâna oricărui român să ia masa des la restaurant. Un prânz în Mamaia costă 60 de lei, fără a pune la socoteală şi băuturile.
Dacă înmulţim cu trei mese pe zi, ajungem la o cheltuială de circa 200 – 300 de lei pe zi, pe mâncare, cam cât ar costa să achitarea facturilor la energie electrică şi la gaze pe timpul verii.
„Pentru un prânz la un restaurant respectabil din staţiunea Mamaia, am ales un bors de peste cu mămăliguţă si ardei iute, iar pretul unei porţii ajunge la 19 lei. La felul doi, chef-ul ne-a recomandat un crap prăjit cu mămăliguţă şi mujdei, iar preţul unei portii este 41 de lei”, potrivit unui reportaj Antena 3.
„La prânz e aglomeraţie mare la autoserviri. Spre exemplu, cei care iau masa aici se orientează către o ciorbă, sau o supă de legume pentru care plăteasc 12 lei. Dacă vor sa servească si felul doi dau 7 lei pe cartofi prajiţi şi 15 lei pentru 100 de grame de piept de pui”, a adăugat Alexandra Ghețea, la Antena 3.
Industria hotelurilor şi a restaurantelor a fost puternic afectată de pandemie. Anul trecut, vânzările din acest sector s-au înjumătăţit, în timp ce profitul a scăzut de patru ori faţă de anul 2019.
Sursa foto: Pexels.com