Românii trebuie să primească banii înapoi, de fiecare dată când returnează ambalajele ce pot fi reciclate prin SGR. Guvernul României vrea ca toți oamenii să-și primească banii înapoi.
Românii trebuie să primească banii înapoi, dacă folosesc SGR
Sistemul de Garanție Returnare (SGR). Operatorii economici care refuză să restituie garanția pentru ambalaje reciclate pot primi amenzi de până la 50.000 de lei. Executivul a luat această decizie pentru a descuraja astfel de comportamente în viitor.
Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, crede că este important ca oamenii să fie conștienți de dreptul lor de a primi înapoi garanția pentru ambalaje reciclate. În cazul în care sunt refuzați de către comercianți, pot contacta Garda de Mediu în scris, telefonic sau prin intermediul paginii de Facebook a comisariatelor Gărzii de Mediu. Amenda poate ajunge până la 50.000 de lei.
Din punctul lui de vedere, este crucial să se trateze astfel de situații cu fermitate pentru a descuraja comportamente similare în viitor. Oamenii, în cazul în care sunt respinși de una, două sau chiar de trei ori, ar putea să arunce pur și simplu ambalajele, generând riscul ca acestea să nu fie reciclate.
De-a lungul timpului, au fost observate numeroase situații în care magazinele refuză să restituie garanția cetățenilor, în special în zonele rurale.
„Oamenii trebuie să cunoască faptul că au acest drept, de a li se rambursa garanţia şi, în momentul în care sunt refuzaţi de către comercianţi în ceea ce priveşte rambursarea acestei garanţii, pot sesiza Garda de Mediu în scris sau telefonic ori pe pagina de Facebook a comisariatelor Gărzii de Mediu. Cuantumul sancţiunii pentru astfel de situaţii este de până la 50.000 lei.
Eu am transmis colegilor mei că astfel de situaţii trebuie tratate cu toată fermitatea, pentru a descuraja un astfel de comportament în viitor. Oamenii, dacă sunt refuzaţi o dată, de două sau trei ori s-ar putea să arunce ambalajele pur şi simplu, aşa cum se întâmpla înainte, la pubelă, înţelegând că sunt păgubiţi cu cei 50 de bani. Astfel, acele PET-uri, în loc să ajungă în fabricile de reciclare, vor ajunge, în cel mai bun caz, pe gropile de gunoi.
Am constatat că sunt foarte multe situaţii în care magazinul refuză să plătească garanţia cetăţenilor. În ultimele săptămâni, am călătorit foarte mult, cu precădere în judeţul Bacău, şi am vizitat foarte multe magazine, mai ales din mediul rural.
Am constatat că, dincolo de lipsa de informare şi bună credinţă a unor astfel de comercianţi, sunt foarte multe situaţii în care magazinul refuză să plătească garanţia cetăţenilor. În opinia mea, acest lucru îndepărtează clienţii acelui magazin, care sunt captivi în unele situaţii, dacă în satul respectiv nu există alt comerciant”, a spus el, joi, 30 mai 2024.
Executivul vrea ca toți românii să fie trataţi cu respectul cuvenit
Mircea Fechet nu este de acord cu practica perceperii garanției. Potrivit lui, este incorect să se trimită persoanele care doresc să returneze recipientele la primul supermarket, care ar putea fi la câțiva kilometri distanță. El a comunicat de mai multe ori colegilor de la Garda de Mediu că este necesar să explice mai întâi și să considere acordarea unui avertisment în unele cazuri.
Consideră că s-a depășit stadiul în care era necesar să se învețe procedurile și regulile SGR. Și-a îndemnat colegii să sancționeze operatorii economici care se angajează în astfel de practici, pentru a asigura tratamentul respectuos și aplicarea legii pentru toți cetățenii României.
„Este greşit să fie percepută garanţie, iar atunci când persoana vine să înapoieze recipientul să fie trimisă la primul supermarket, care ar putea fi la câţiva kilometri depărtare. De fiecare dată am spus colegilor de la Garda de Mediu: mai întâi explicaţi, poate apreciaţi că se impune un avertisment.
Eu cred că am depăşit faza în care trebuia să învăţăm ceea ce aveam de învăţat, am depăşit primele şase luni de funcţionare ale Sistemului Garanţie-Returnare şi ceea ce le propun colegilor mei este că, în măsura în care identifică astfel de practici în care magazinele îşi bat joc de cetăţenii din satul respectiv sau din comuna respectivă, bănuiesc că se întâmplă şi la oraş acest lucru, să sancţioneze acei operatori economici, pentru a ne asigura că toţi cetăţenii României sunt trataţi cu respectul cuvenit şi cu aplicarea legii”, a adăugat ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor.