Primele patru permise de conducere returnate șoferilor, potrivit noii legislaţii
Comisarul-șef de poliție Radu Gâtan, șef serviciu la Brigada Rutieră, a anunțat recent restituirea primelor patru permise de conducere șoferilor care au avut rezultate fals pozitive la testul de depistare a drogurilor, DrugTest.
Aceste rezultate au fost infirmate ulterior prin analizele de sânge efectuate la Institutul Național de Medicină Legală (INML).
„Până în acest moment, din cei 27 de șoferi testați pozitiv începând cu data de 29 iunie și până luni, pentru 23 dintre ei rezultatele au fost confirmate pozitiv de către INML, iar pentru cei patru care au afirmat că au consumat diverse medicamente, rezultatele au venit negative”, a spus comisarul șef Radu Gâtan.
Marți, Brigada Rutieră a restituit permisele de conducere celor patru șoferi. Gâtan a subliniat că imediat ce Brigada Rutieră a primit buletinele de analiză toxicologică de la INML, colegii săi au procedat la validarea dreptului de a conduce în bazele de date.
Această măsură a fost luată pentru a se asigura că nu vor exista probleme în cazul în care unul dintre șoferi ar fi fost oprit în trafic.
„O precizare foarte importantă de făcut este că încă din momentul în care Brigada Rutieră a primit buletinele de analiză toxicologică de la INML colegii mei au procedat la validarea dreptului de a conduce în bazele de date, astfel încât să nu fie nicio problemă în situația în care conducătorul este oprit în trafic”, a mai spus Gâtan.
Rezultatele au venit în mai puțin de 24 de ore
Rezultatele de la INML au venit în mai puțin de 24 de ore, arătând că rata de confirmare a DrugTestului prin analiza de sânge a fost de 85%.
În plus, Gâtan a menționat că legislația prevede că șoferii testați pentru alcool cu o valoare cuprinsă între 0,01 și 0,10 pot fi retestați după un interval de minim 15 minute și maxim 20 de minute.
Aceasta se datorează posibilității ca rezultatul inițial să fi fost influențat de utilizarea apei de gură, consumul de bomboane cu lichior sau gumă de mestecat, care pot afecta temporar alcooltestul.
„S-a considerat că este o perioadă de timp suficientă pentru eliminarea alcoolului. Specialiștii IGPR în colaborare cu cei de la INML (au decis acest lucru – n.red.)”, a mai spus Radu Gâtan.
Guvernul a aprobat măsuri în domeniul siguranței rutiere
Guvernul României a publicat recent în Monitorul Oficial o ordonanță de urgență care introduce modificări importante în legislația rutieră.
Aceasta prevede măsuri stricte pentru șoferii care refuză testarea sau sunt depistați pozitiv la testele pentru alcool sau substanțe psihoactive.
Printre prevederile esențiale se numără reținerea permisului de conducere și restituirea acestuia în termen de 72 de ore. Asta doar dacă rezultatele analizelor nu sunt comunicate în acest interval.
Adoptată de Guvern, ordonanța are ca scop principal îmbunătățirea siguranței rutiere prin reducerea timpilor de așteptare pentru rezultatele analizelor toxicologice.
Conform documentului oficial, măsura se aplică în cazul:
- șoferilor care refuză testarea sau nu pot fi testați pentru consumul de substanțe psihoactive sau alcool în aerul expirat
- celor care au fost testați cu mijloace tehnice certificate ce au indicat prezența substanțelor interzise în organism