Într-o intervenţie telefonică la RTV, premierul Victor Ponta a declarat ieri că peste 0,1% din PIB va fi alocat, în urma rectificării bugetare, pentru aplicarea măsurii reparatorii de restituire a sumelor reţinute pensionarilor, potrivit Agerpres.
‘Peste 0,1% din PIB, dar nu cifrele de buget sunt importante. Ce este important este faptul că fiecărui pensionar, începând cu 1 iunie şi până în luna septembrie anul viitor, nu i se mai iau cei 40, 40 şi ceva de lei, în medie, pe care Guvernul îi oprise din 2011 şi i se restituie ceea ce i s-a luat în 2011. Dacă adunaţi cei 40 de lei care nu i se mai iau şi cei 40 de lei care i se dau înapoi, undeva unde 80-90 de lei va primi fiecare pensionar în tranşe egale până în septembrie’, a spus Ponta.
Practic, pensionarilor nu li se va mai lua deloc contribuţia la sănătate, de 5,5% din pensie, iar până în septembrie anul viitor vor primi înapoi în tranşe egale ce li s-a luat din 2011 până la jumătatea acestui an. Adică, pensiile sunt aduse la nivelul de dinainte tăierii şi până anul viitor vor fi acordate compensaţii pentru sumele reţinute ilegal.
De unde vin banii
Potrivit primului-ministru, Executivul a reuşit să obţină fondurile necesare aplicării acestei măsuri prin economii ale Ministerului Finanţelor, prin schimbările operate în conducerea ANAF, dar şi prin ‘identificarea’ investiţiilor neproductive.
‘Am identificat aşa-zise investiţii prezentate de mass-media ca bani aruncaţi: bazine de înot pe la sate, unde nu înota nimeni, eventual beau animalele apă, pârtii de schi unde nu ninge niciodată, patinoare care în loc să coste patru milioane au costat 13 milioane. (…) În al doilea rând, schimbările făcute la ANAF şi de când domnul Blejnar şi cei din jurul lui au plecat de la conducerea ANAF, imediat în trimestrul doi, faţă de trimestrul unu al anului, am încasat 1,2 miliarde lei. Era o obligaţie pe care noi ne-am asumat-o din prima zi în care am venit la guvernare. Nu am avut de la început banii necesari. Am avut numai banii pentru iulie-august. Cu ceea ce a reuşit şi Ministerul Finanţelor să economisească din alte domenii, avem bani în buget şi în acest moment pensionarii pot fi absolut siguri, la fel cum pot şi bugetarii referitor la a doua tranşă, că îşi primesc aceşti bani înapoi’, a precizat premierul.
Reparaţii şi pentru însoţitorii persoanelor cu handicap
Victor Ponta a mai spus că tot în şedinţa de joi a Guvernului s-a decis remedierea situaţiei însoţitorilor persoanelor cu dizabilităţi care nu şi-ar fi primit salariile de la începutul anului.
‘Azi nu am făcut doar să dăm banii pentru aceste pensii retrocedate, dar am făcut un alt lucru important. Pot să vă spun că e vorba de 100 de milioane de lei pentru însoţitorii persoanelor cu dizabilităţi, cu handicap, care nu mai fuseseră plătiţi, dacă nu mă înşel, de la începutul anului sau nu mai erau bani în bugetul autorităţilor locale pentru aceştia’, a arătat şeful Guvernului.