S-au întors restricțiile în România. S-a pus limită în sute de localități. E voie doar între anumite ore

restricționare apă

SURSA FOTO: Dreamstime

290 de localități au rămas fără apă, au informat miercuri, 17 iulie 2024, reprezentanții Apelor Române. Românii au rămas fără apă fix acum, pe timp de caniculă.

Apa fost restricţionată în 290 de localităţi

Apa fost restricţionată în 290 de localităţi! Cele mai afectate localităţi sunt cele din judeţele Botoşani, Iași, Neamț, Vaslui şi Vrancea.

„Continuăm să stocăm apa în principalele 40 de lacuri de acumulare astfel încât acesta să fie în jurul valorii de 77% (faţă de cât este în prezent de 80%). Ne concentrăm eforturile în direcţia optimizării volumelor de apă astfel apa de băut să ajungă la toţi beneficiarii care se alimentează din sursele de apă de suprafaţă. Monitorizăm atât modul de alocare a resurselor de apă, cât şi aplicarea Planurilor de restricţii fiind în continuare 290 de localităţi în sistem centralizat unde apa este furnizată cu restricţii şi alte 239 fântâni secate, cele mai afectate localităţi fiind cele din judeţele Botoşani, Vaslui, Neamţ, Iaşi şi Vrancea.

Planuri de restricţii în această perioadă deficitară sunt întocmite pentru fiecare tronson de râu în cazul utilizatorilor ale căror capacităţi de exploatare ale resursei de apă sunt diminuate, în funcţie de specificul activităţii acestora şi al economiei în ansamblu.

Găsirea celor mai bune soluţii de împărţire judicioasă şi raţională a apei va depinde de modul de colaborare între instituţii, inclusiv schimbul de date, prioritatea absolută fiind asigurarea resurselor de apă pentru populaţie. La nivel local şi naţional, vorbim despre dialogul permanent între utilizatorii de apă – în special serviciile de utilităţi de apă şi canalizare, energie, agricultură şi industrie – printr-o abordare integrată a managementului resurselor de apă şi să promoveze o economie circulară”, a transmis, miercuri, Administraţia Naţională Apele Române.

Sfaturi utile pentru economisirea apei

SURSA FOTO: Dreamstime

În acest context, Administrația Națională Apele Române a pus la dispoziția cetățenilor români un ghid de economisire a apei, care poate fi aplicat de orice consumator:

  • Verifică periodic instalațiile de apă din casă, toaletele și alte echipamente care folosesc apă, pentru a te asigura că funcționează bine și repară rapid orice defecțiuni.
  • Folosește apa cu grijă la baie și bucătărie, nu lăsa robinetul să curgă fără motiv.
  • Pentru udarea grădinilor, folosește pe cât posibil fântânile sau un sistem de irigare eficient, cum ar fi cel prin picurare.
  • Refolosește apa în care speli legumele și fructele pentru a uda plantele.
  • Întreține constant piscinele pe timpul verii, ca să nu fie nevoie să le golești și să le umpli din nou.
  • Montează economizoare de apă la robinete.
  • Folosește mașinile de spălat rufe și vase atunci când consumul de apă este redus.
  • Colectează apa de ploaie pentru a o folosi mai târziu.
  • Adâncește sau curăță fântânile și puțurile de nisip.

Românii primesc apă cu porția pe timp de caniculă

Din cauza secetei și a consumului mai mare de apă cauzat de caniculă, furnizorii de apă au început raţionalizarea apei pentru că rezervele de apă sunt pe terminate. Debitul râurilor este în scădere, așa că autorităţile locale au decis să protejeze rezervele de apă prin raționalizarea apei. Astfel că, românii au început să primească apă cu porția.

În Dăbuleni, județul Dolj, apa de la reţeaua centralizată este oprită aproape toată zi, deşi afară sunt peste 40 de grade Celsius.

„La reţea avem apă cu restricţii. Ne mai oprim în găleţi. La fântână e puţină, dar avem să udăm în solar. Pentru că nu avem apă la baie ne mai spălăm cu apă din sticle, cu apă din găleţi, ca să te răcoreşti cumva”, a spus un român din Dăbuleni.

Aceeaşi situaţie se petrece și în satul Bocsig, județul Arad. Localnicii se aprovizionează cu apă de la un puţ din centrul satului.