Reguli stricte de Sărbători! Raed Arafat nu îi iartă nici pe colindători. Șeful DSU spune ce trebuie să facem înainte de a ne vizita familia

Specialistul a explicat că este bine să ne testăm în cazul în care ne vom vizita rudele sau prietenii de sărbători. Mai mult, masca este la rândul ei utilă dacă grupul în cadrul căruia ne vom petrece timpul este mare. Totodată, Raed Arafat a subliniat faptul că acestea sunt doar recomandări, nefiind astfel obligatorii.

„La bunici dacă vrem să mergem, mai ales cei care vin din afară, poate a fi testat nu e rău. Să știm că nu avem o problemă. Dar să se înțeleagă: nu e obligativitate. E o decizie individuală. Eu am zis foarte clar care e abordarea: masa nu se ia cu mască. Asta înseamnă că putem să ne protejăm mai mult dacă nu suntem pozitivi.

La colindat: dacă mergem la oameni în casă și intrăm din casă în casă mai mulți oameni aceste lucruri (n.r.: cu mască pe față) pot fi recomandate. Dar nu e obligatoriu. Nu putem noi obliga. Fiecare decide și nu vreau să fiu înțeles greșit”, a declarat Raed Arafat la Antena 3.

Perioada sărbătorilor de iarnă este privită cu maximă îngrijorare de autorități

Sărbătorile de iarnă, o perioadă îndrăgită a românilor, au fost așteptate cu sufletul la gură. Totuși, un celebru medic a ținut anterior să spună că varianta Omicron se răspândește cu repeziciune și tot mai multe cazuri sunt descoperite și în România. Astfel, dr. Adrian Marinescu a venit cu o serie de sfaturi pentru a evita infectările şi a petrece momente cât mai plăcute în sânul familiei și alături de prieteni.

„Este important să luăm în calcul că riscul de infectare este mare. După doi ani avem suficientă experienţă noi toţi să ştim că de sărbători interacțiunile duc la un risc mare de infectare. Cred că am discutat şi în sărbătorile trecute, în momentul în care facem testarea ori că apare o simptomatologie minimă şi atunci ne putem gândi că este infecția cu SARS-CoV-2, ori că o gândim preventiv ar putea clar să ne ajute. În sensul că vom limita, nu înseamnă că o să dispară virusul. În afară de testare ar trebui să şi prevenim interacțiunile că este clar că dacă vor fi interacțiuni cu un număr mare de persoane extinse va fi un risc mare de infectare.

Şi chiar dacă tradiția este de a avea interacțiuni cu ceilalți trebuie să fim realiști pentru că suntem în pandemie. După Anul Nou este clar că va fi riscul să crească infectările, nu înseamnă că vor fi şi severe. Aduceți-vă aminte ce s-a întâmplat în valul 4 şi cred că nimeni nu îşi mai dorește să mai ajungă la situaţii complicate. Poate că la anul viitor vom reuși să avem sărbători aşa cum eram obișnuiți înainte de pandemie”, a spus acesta la Antena 3.