Situaţia continuă să se înrăutăţească în Cluj-Napoca, dar şi în alte şase comune din judeţul Cluj, care urmare a creşterii numărului de infectări cu COVID-19.
Restricţii în Cluj-Napoca şi alte comune din judeţ. Rata de incidenţă se apropie sau chiar a depăşit 4/mia de locuitori
Începând de vineri, 24 septembrie, intră în vigoare o serie de noi restricţii, pentru următoarele două săptămâni. În toate cele şapte localităţi, ratele de infectare se apropie sau chiar depăşesc 4 la mia de locuitori.
Mai exact, rata de incidenţă a cazurilor de COVID-19 a ajuns, joi, la 3,73 în municipiul Cluj-Napoca, iar în cazul celor şase comune avem:
- Aiton – 3,91,
- Bobâlna – 3,65,
- Căianu – 4,21,
- Florești – 3,80,
- Iara – 3,99,
- Jucu – 4,02.
Restricţiile impuse de autorităţi au intrat în vigoare vineri, 24 septembrie, pentru o perioadă de 14 zile.
Ce reguli trebuie să respecte clujenii?
Competițiile sportive în spaţii închise sau deschise pot avea loc cu până la 30% din capacitatea maximă a spațiului și cu distanță de minim 1 metru între persoane, pentru cele care au certificatul verde.
Cinematografele pot fi deschise până la 50% din capacitatea maximă a spațiului tot pentru persoanele care au certificatul COVID.
Spectacole, concerte și festivaluri în aer liber au loc cu maxim 1.000 de spectatori cu certificat COVID și cu purtarea măștii de protecție.
Nunți și botezuri se pot organiza în interior cu maxim 200 de persoane, iar mitinguri cu 100 de persoane.
Restaurantele și cafenele în interior sau pe terase pot sta deschise între orele 5.00 – 2.00, până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului. Pot intra deținătorii de certificat verde.
Sălile de fitness pot fi ocupate, cu certificat COVID, până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului.
Premierul Florin Cîţu, despre românii care ar refuza o eventuală vaccinare obligatorie
Joi seara, premierul Florin Cîţu a vorbit despre posibilitatea introducerii vaccinării obligatorii în România.
„Ce facem cu cei care refuză vaccinarea? Ce decizie luăm? Sancționare salarială, desfacerea contractului de muncă, este penal? E ușor să vii cu vaccinarea obligatorie, dar vreau să știu ce facem după aceea, ce vom face.
Sunt multe decizii în România cu amenzi, care de cele mai multe ori sunt ignorate. Aceasta este o discuție pe care trebuie să o avem în coaliția de guvernare, cu UDMR și să luăm o decizie. UDMR este pentru vaccinare obligatorie, dar nici ei nu au răspuns ce facem cu cei care refuză.
Dacă trebuie să dăm afară 30% dintre medici pentru că nu vor să se vaccineze?” a explicat şeful Guvernului, invitat la Digi24.
Sursa foto: Dreamstime