Administrația Națională „Apele Române” anunță restricții de apă în 421 de localități
Administrația Națională „Apele Române” anunță restricții de apă în 421 de localități și fântâni secate în 271 de localități fără sisteme centralizate.
Administrația Națională „Apele Române” au raportat că, în prezent, în 421 de localități, inclusiv șapte orașe precum Dorohoi, Târgu Neamț, Târgu Ocna, Roman, Pașcani, Hârlău și parțial municipiul Iași, alimentarea cu apă este supusă unor restricții în anumite intervale orare, în zonele cu sisteme centralizate de aprovizionare.
Cele mai afectate localități sunt în județele Botoșani (120 localități), Iași (90 localități), Vrancea (37 localități), Neamț (24 localități), Gorj (38 localități), Bacău (18 localități), Galați (17 localități), Bihor (15 localități), Dolj (7 localități), Mehedinți (9 localități), Vaslui (10 localități), Olt (8 localități), Argeș și Giurgiu (câte 6 localități), Suceava și Dâmbovița (câte 5 localități), și Hunedoara (3 localități).
În prezent, 271 de localități care nu beneficiază de sisteme centralizate de apă, ci doar de surse individuale, se confruntă cu fântâni secate, situate pe domeniul public al statului. Cele mai afectate zone se regăsesc în județele Botoșani, Vaslui, Prahova, Suceava, Neamț, Bacău, Vrancea, Galați, Olt și Gorj.
Administrația Națională „Apele Române” a comunicat că cele mai multe localități afectate sunt în județele Botoșani, cu 152 de localități, inclusiv parțial Municipiul Dorohoi; Vaslui, cu 61 de localități; Bacău, cu 15 localități; Neamț, cu 12 localități; Suceava, cu 10 localități; Iași, cu 7 localități; și Galați, cu 5 localități.
Compania face apel la populație pentru utilizarea rațională a apei
Administrația a informat că nivelul de umplere al celor 40 de lacuri de acumulare este acum de 78,59%, în scădere față de săptămâna trecută, când era de 79,77%. Totuși, volumul total al apei rămâne la 3,409 miliarde metri cubi.
„Chiar dacă rezervele de apă sunt în scădere, asigurăm necesarul de apă brută pentru beneficiari din sursa de apă de suprafață în regim centralizat”, a transmis compania.
Administrația Națională „Apele Române” a făcut apel la populație pentru utilizarea rațională a apei, subliniind că prioritatea maximă este asigurarea alimentării cu apă a cetățenilor, având în vedere prognoza hidrometeorologică pentru perioada următoare.
„Având în vedere prognoza hidrometeorologică pentru perioada imediat următoare, facem apel la populație privind utilizarea rațională a apei, prioritatea maximă fiind alimentarea cu apă a populației”, a mai transmis Administraţia Naţională „Apele Române”.