Restricții la consumul de carne! Ce se pregătește în lume chiar acum

carne

SURSA FOTO: Dreamstime

Restricții la consumul de carne! Organizația pentru Alimentație și Agricultură (FAO) a Națiunilor Unite urmează să publice planul pentru tranziția climatică a alimentelor. Națiunilor cele mai dezvoltate li se va cere să-și reducă apetitul excesiv pentru carne, ca parte a primului plan cuprinzător de a aduce industria agroalimentară globală în conformitate cu Acordul de la Paris privind clima.

Națiunile care consumă în exces carne vor fi sfătuite să-și limiteze aportul

Foaia de parcurs a sistemelor alimentare globale până la 1,5 C este de așteptat să fie publicată de Organizația pentru Alimentație și Agricultură a ONU în timpul summitului COP28 de luna viitoare. Națiunile care consumă în exces carne vor fi sfătuite să-și limiteze aportul, în timp ce țările în curs de dezvoltare, unde consumul redus de carne se adaugă la o provocare predominantă în materie de nutriție, vor trebui să își îmbunătățească creșterea animalelor, potrivit FAO.

De la fermă la consumator, sistemele alimentare reprezintă aproximativ o treime din emisiile globale de gaze cu efect de seră și o mare parte din această amprentă este legată de creșterea animalelor – o sursă majoră de metan, defrișări și pierderi de biodiversitate. Deși nu este obligatoriu, planul FAO este de așteptat să anunțe decizii de politică și de investiții și să dea un impuls tranziției climatice a industriei alimentare, care a rămas în urmă cu alte sectoare în ceea ce privește angajamentele.

Orientările privind carnea vor să transmită un mesaj clar guvernelor din toată lumea

Orientările privind carnea sunt menite să transmită un mesaj clar guvernelor din toată lumea. Dar politicienii din națiunile mai bogate se feresc, de obicei, de politicile menite să influențeze comportamentul consumatorilor, mai ales când unde implică reducerea consumului de zi cu zi.

„Șeptelul este sensibil din punct de vedere politic, dar trebuie să ne ocupăm de probleme sensibile pentru a rezolva această problemă”, a spus Dhanush Dinesh, fondatorul Clim-Eat, care lucrează pentru a accelera acțiunea climatică în sistemele alimentare.

„Dacă nu abordăm problema șeptelului, nu vom rezolva schimbările climatice. Problema cheie este consumul excesiv”, a adăugat el.

Americanii au cel mai mare apetit pentru carne

Americanul mediu consumă aproximativ 127 de kilograme de carne pe an, comparativ cu doar 7 kilograme în Nigeria și doar 3 kilograme în Republica Democrată Congo, potrivit datelor FAO. Comisia Eat-Lancet recomandă oamenilor să nu consume mai mult de 15,7 kilograme de carne pe an.

Agenția ONU cu sediul la Roma, însărcinată cu îmbunătățirea sectorului agricol și a nutriției, încearcă să atingă un echilibru între tranziția climatică și asigurarea securității alimentare pentru populația globală în creștere. Așadar, pe lângă un consum mai mic de carne pentru cei diin țările bine dezvoltate, planul ar încuraja și fermierii din țările în curs de dezvoltare să-și sporească productivitatea animalelor și să se aprovizioneze într-un mod mai durabil.

Alte recomandări vor acoperi aspecte legate de modul în care fermierii se adaptează la o vreme din ce în ce mai problematică, până la abordarea surselor cheie de emisii, cum ar fi risipa de alimente și pierderile după recoltare sau utilizarea îngrășămintelor, potrivit FAO. Planul va fi implementat în trei părți în următorii câțiva ani, pentru a include în cele din urmă recomandări specifice țărilor.

O „direcție comună de deplasare”

Foaia de parcurs are potențialul de a oferi o „direcție comună de deplasare” companiilor zootehnice și investitorilor acestora, reflectând rolul documentului net zero al Agenției Internaționale pentru Energie pentru sectorul energetic, potrivit FAIRR Initiative.

„Această foaie de parcurs este necesară atât companiilor, cât și investitorilor, astfel încât aceștia să poată planifica tranziția”, a declarat Sofía Condés, șefa de informare a investitorilor la FAIRR.

„Cu cât companiile așteaptă mai mult să acționeze, cu atât tranziția este mai perturbatoare”, a adăugat ea.

Emiratele Arabe Unite au cerut guvernelor să semneze o declarație prin care se angajează să includă transformarea alimentelor în planurile lor naționale de reducere și adaptare. Summitul COP28 va avea o Zi a Alimentației, Agriculturii și Apei pe 10 decembrie, o prima zi dedicată sistemelor alimentare, care cuprinde orice, de la modul în care alimentele sunt cultivate, procesate, distribuite și consumate sau aruncate.