Potrivit acestor reglementări, în cazul în care raportul dintre noile credite şi depozitele locale va trece de 110% ar trebui tras un semnul de alarmă. Este vorba de o uşoară relaxare a prevederilor faţă de varianta iniţială anunţată de FMA în luna noiembrie a anului trecut, potrivit căreia filialele din Europa de Est ale băncilor austriece nu puteau acorda un nou împrumut mai mare de 110 de euro la un depozit de 100 de euro (‘110 percent loan to deposit ratio’). În prezent autorităţile austriece spun că vor monitoriza şi vor analiza datele trimestriale privind creditarea.
‘Analiza experienţelor trecute a arătat că depăşirea pragului de referinţă de 110% poate fi considerată un semnal de alarmă’, se arată într-un comunicat comun al FMA şi al Băncii Naţionale a Austriei. ‘Rezultatul monitorizării va f discutat şi evaluat cu organismele competente din ţara gazdă şi din Austria pentru a cădea de acord asupra măsurilor necesaer’, au adăugat organismele de reglementare.
Un purtător de cuvânt de la FMA a precizat că organismele de reglementare din Austria vor discuta cu omologii lor din Europa emergentă şi cu Autoritatea Bancară Europeană. Acest lucru înseamnă că orice măsuri de remediere vor fi decise la nivel european şi nu la Viena.
Mai mulţi oficiali din Europa Centrală şi de Est au avertizat că limitarea creditării băncilor austriece, lansată de oficialii de la Viena în ideea de a proteja ratingul de ţară AAA, este o măsură incorectă şi ar putea declanşa o criză a creditării în Europa emergentă.
În luna noiembrie a anului trecut, preşedintele Traian Băsescu a declarat că ar vrea să creadă că recentul anunţ al Băncii Naţionale a Austriei cu privire la reducerea fluxurilor de capital de către băncile comerciale austriece în statele din zona non-euro a fost o eroare sau o neînţelegere a efectelor pe care acest lucru le-ar produce. ‘Domnilor, aţi obţinut profituri uriaşe în România din 2000 şi până în 2009 chiar, iar astăzi dacă vă pregătiţi cumva să lăsaţi economia românească nefinanţată în timp de criză, o vom considera ca un act lipsit de fair-play în relaţia cu România’, a declarat atunci preşedintele României.
De asemenea, potrivit noilor reglementări Erste, RZB şi Bank Austria trebuie să îndeplinească în totalitate normele de capital Basel III până la 1 ianaurie 2013, cu şase ani înainte de termenul limită, în încercarea de a creşte siguranţa şi sustenabilitatea sistemului financiar. În plus, FMA a decis să introducă un capital tampon suplimentar de până la 3%, până în 2016.
Băncile austriece, în fruntea cărora se află Erste Bank şi Raiffeisen International, au reţele extinse în Europa de Est.