Restricții pe plajă

Plajele europene sunt printre cele mai apreciate destinații de vacanță, atrăgând anual milioane de turiști care își petrec concediul în aceste locuri. În acest sezon estival, însă, multe dintre plajele populare din Europa au implementat restricții pentru a proteja mediul și pentru a gestiona mai eficient numărul mare de vizitatori.

Într-un articol detaliat, Schengen.News explorează cele mai populare plaje din Europa și măsurile implementate pentru gestionarea acestora.

Spania

Potrivit Indexului Turismului de Vară în Europa, Spania se clasează pe primul loc ca destinație de vară de top pe continent. Atracția sa principală constă în plajele cu steag albastru, unde țara deține un record mondial. Steagul albastru simbolizează cele mai înalte standarde de protecție a mediului.

Cu toate acestea, plajele din Spania au introdus restricții care vizează îmbrăcămintea, curățenia și comportamentul turistic. Destinații populare precum Barcelona, Malaga și Palma de Mallorca interzic purtarea costumelor de baie în afara zonelor de plajă și piscinelor.

Turiștii care își „rezervă” șezlongul cu prosopul riscă să fie amendați

Recent, consiliile locale din Spania au stabilit că turiștii care își rezervă locuri pe plajă doar prin plasarea unui prosop riscă amenzi. Această regulă a fost introdusă în mai multe municipalități din Alicante, inclusiv în Benidorm, cunoscut pentru viața sa de noapte.

În apropiere de Calpe, turiștii care pun umbrele, scaune sau hamace înainte de ora 9:30 se pot confrunta cu amenzi de până la 250 de euro.

Fumatul este interzis pe plajă

Barcelona a implementat o nouă regulă care interzice fumatul pe plajă. Persoanele care nu respectă această interdicție riscă o amendă de 30 de euro.

Această măsură a fost introdusă pentru a reduce numărul de mucuri de țigară de pe plaje.

Cod vestimentar în 11 restaurante din Barcelona

În Barcelona, 11 restaurante au adoptat un nou cod vestimentar care interzice accesul persoanelor care poartă articole ce promovează echipe de fotbal. De asemenea, nu sunt permise topurile fără bretele, accesoriile cumpărate de la vânzătorii stradali și îmbrăcămintea cu siglele mărcilor de alcool. Totuși, această regulă nu implică aplicarea de amenzi pentru turiști.

Este interzis să urinați în mare

În Galicia, o municipalitate autonomă din Spania, a fost adoptată o sancțiune de 750 de euro pentru persoanele care urinează în mare. Măsura a fost implementată după ce au fost descoperite niveluri ridicate de contaminare a apei, Playa Jardin fiind cea mai afectată zonă.

„Există dovezi epidemiologice că această situație poate provoca simptome gastrointestinale din cauza ingerării de apă, precum și alte tipuri de afecțiuni, precum infecții respiratorii acute și infecții ale urechilor, ochilor, căilor nazale și ale pielii”, au explicat autoritățile.

Totuși, nu este clar cum vor fi identificați cei care urinează în mare.

Nu înotați după miezul nopții

În plus, Benidorm a impus interdicția de a înota și a dormi pe plajă între miezul nopții și ora 7 dimineața. Turiștii care nu respectă aceste reguli riscă amenzi de până la 1.200 de euro.

Italia

Pe lângă cultura sa vastă, Italia se mândrește cu una dintre cele mai spectaculoase linii de coastă și este a doua cea mai populară destinație de vară în 2024. Cu sute de plaje atrăgătoare, milioane de turiști continuă să viziteze această țară.

În acest context, Italia a introdus noi reglementări, axate în principal pe codul vestimentar al turiștilor.

Nu puteți purta costume de baie în afara plajelor și piscinelor

Sorrento, un oraș renumit de pe coasta Amalfi, interzice turiștilor să poarte costume de baie în afara plajelor și piscinelor. Cei care nu respectă această regulă riscă o amendă de 500 de euro.

Fără prosoape de plajă în Sardinia

Pentru a întreține plaja Pelosa din Sardinia, autoritățile locale au interzis aducerea prosoapelor de către turiști. De asemenea, este impus un număr limitat de vizitatori pe zi (1.500), iar taxa de intrare este de 3 euro.

În plus, plajele Lu Impostu și Brandinchi din Sardinia au și ele limite de vizitatori: nu sunt permise mai mult de 1.500, respectiv 3.300 de persoane pe zi.

Este interzis să faceți selfie-uri în zonele populare

Pe Treptele Spaniole din Roma, cunoscute în italiană sub numele de Trinità dei Monti, turiștii obișnuiesc să se așeze pentru a se odihni. Acum, aceștia riscă amenzi între 250 și 400 de euro pentru așezarea pe trepte, o măsură considerată exagerată de activiștii din Italia.

Portugalia

Țara este renumită pentru plajele sale variate, care oferă atât refugii liniștite pentru cei în căutare de relaxare, cât și opțiuni pline de aventură pentru cei dornici de distracție.

În Portugalia, există reguli pe care vizitatorii trebuie să le respecte, iar una dintre acestea interzice ascultarea muzicii la volum ridicat pe plajă, sancționând astfel turiștii care nu respectă această restricție.